"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μέγα λάθος το επίδομα

Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων και κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων. Η απόφαση όμως του Πρωθυπουργού να δώσει επίδομα 100-300 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους μπορεί αυτή τη φορά να έχει κόστος πολύ μεγαλύτερο από τα 100 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό. Διότι δείχνει ότι εν όψει εκλογών η κυβέρνηση χαλαρώνει το πρόγραμμα σταθεροποίησης για να αγοράσει ψήφους.  

Η είδηση αυτή συνέβαλε στην αύξηση του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η χώρα από τις αγορές, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε. Πέραν αυτού, όμως, δημιουργεί προσδοκίες και γεννά αίσθημα αδικίας, το οποίο ως τώρα δεν υπήρχε ή τουλάχιστον είχε καταπιεσθεί ώστε να μην εκδηλώνεται. 

Στην ιστορία αυτή συμμετέχουμε όλοι. Ολοι κάνουμε θυσίες, όλοι βλέπουμε το εισόδημά μας να μειώνεται και μέχρι στιγμής όλοι ανεχόμαστε αυτές τις θυσίες προκειμένου να στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας να βγει από τη δύσκολη θέση. Οταν ξαφνικά η κυβέρνηση δίνει επίδομα- ακόμη και σε ανθρώπους που στην πλειονότητά τους το χρειάζονται-, το κλίμα αλλάζει. Τι θα πει η κυβέρνηση σε αυτούς που περιέκοψε το επίδομα για να το παράσχει σε άλλους; Τι θα πει όταν και άλλες αδύναμες ομάδες ζητήσουν ανάλογα επιδόματα με το επιχείρημα ότι ήδη έδωσε στους χαμηλοσυνταξιούχους; Ο,τι και αν λέει τώρα η κυβέρνηση, όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται περί προεκλογικής παροχής.

Η ανοχή όλων στα σκληρότατα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα αλλά και στα άλλα που έρχονται- αναγκαστικά και παρά τις διαψεύσεις- στηρίζεται στο ότι κανείς δεν εξαιρείται από αυτά. Στηρίζεται στην αποδοχή από όλους της αναγκαιότητας αυτής της προσπάθειας. Εφόσον αρχίσουν οι παροχές, ακόμη και οι μικρές, ακόμη και στους ασθενέστερους, όλοι θα αρχίσουν να ζητούν. Ολοι θα αρχίσουν να αμφισβητούν ότι το παιχνίδι είναι τίμιο. Και οι ξένοι, που παρακολουθούν από πάρα πολύ κοντά τις κινήσεις της κυβέρνησης και οι οποίοι ως τώρα της συμπαραστέκονται με δηλώσεις του τύπου ότι «πάτε καλά, συνεχίστε την προσπάθεια», θα αλλάξουν στάση. Η εμπιστοσύνη τους στην ελληνική προσπάθεια θα κλονιστεί και οι επιφυλάξεις τους θα αυξηθούν.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η θέση της χώρας η οποία έχει χάσει την εθνική της ανεξαρτησία, όπως έχει ομολογήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν επιτρέπουν καμία προεκλογική παροχή. Η παραμικρή χαλάρωση θα οδηγήσει σε κατάρρευση της προσπάθειας. Και θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν είναι ισχυρή, ούτε έντιμη έναντι των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: