"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Τέλος εποχής! Ή μήπως όχι;

 

Toυ ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΖΟΥ

Τέλος εποχής! Ή μήπως όχι;
 

Κατά τα φαινόμενα, κανείς δεν είχε υποψιαστεί την απόφαση Τσίπρα να αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής. Κι όμως θα έπρεπε.  Η… κρυφή συνάντηση με την Έφη Αχτσιόγλου λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου που διέρρευσε, "χτυπούσε" καμπάνες, καμπάνες βροντερές πως κάτι "έπαιζε". Δεν μπορούσε να έχει καμία άλλη εξήγηση, πλην της κυοφορίας σημαντικών εσωκομματικών εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι αιφνιδιάστηκαν με τις ανακοινώσεις, αρχικά στο Εκτελεστικό Γραφείο και κατόπιν στη συνέντευξη Τύπου. Όπως του αρέσει και συνηθίζει να κάνει στα παιχνίδια τακτικής που τόσο συχνά στήνει, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αιφνιδιάσει, για άλλη μια φορά!

Τώρα όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ και το τι μέλλει γενέσθαι. Υπάρχουν πολλοί και πολλές υποψήφιοι για τη διαδοχή. Ή τουλάχιστον υπάρχουν πολλοί και πολλές που φημολογείται πως θα θέσουν υποψηφιότητα. Αυτός ο… πλουραλισμός δεν θα πρέπει να παραξενεύει κανέναν μιας και αντιπαλότητα γνώμης και αντιπαράθεση αποτελούν παράδοση για την Ελληνική Αριστερά! Όπως έλεγαν και οι παλιότεροι: "Αν κλειδώσεις σε ένα δωμάτιο 10 Αριστερούς, θ’ ακουστούν από μέσα 12 φωνές και 13 γνώμες"! Κι όπως συμβαίνει πάντα όταν αποχωρεί ένας σημαντικός ηγέτης μιας ομάδας, αυτή χρειάζεται χρόνο και πολλές δοκιμές, μέχρι να μπορέσει να εντοπίσει έναν ισάξιο αντικαταστάτη. Οπότε, εκτός κάποιων ακραίων πιθανοτήτων, το έργο "Διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα", θα κρατήσει για καιρό. Ακόμη κι αν ο ίδιος έχει ή πρόκειται να "δώσει δακτυλίδι" σε κάποιαν ή κάποιον, όπως φημολογείται.

Λογικά βέβαια δεν θα το πράξει.  

Αφενός διότι γνωρίζει πολιτική ιστορία, αφετέρου επειδή δεν έχει κανέναν λόγο να διακινδυνεύσει την υστεροφημία του, ή και κάτι περισσότερο με μία επιλογή που θα μπορούσε εύκολα ν’ αποδειχθεί λάθος.

Οπότε ξαπλώνουμε αναπαυτικά στον καναπέ, παίρνουμε πολλά ποπ κορν και παρακολουθούμε εστιασμένα το θεατρικό. Ενδιαφέρον δεν αναμένεται να έχει! Ούτε καν στοιχειώδες, αντίστοιχο τηλεοπτικού σήριαλ! Αλλά θα έχει σίγουρα, γέλιο! Πολύ γέλιο!

Αντίθετα, η περαιτέρω συνέχεια της πορείας του κυρίου Τσίπρα στην πολιτική και εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και αναμένεται να μαγνητίσει τα βλέμματα πολλών στο προσεχές μέλλον. Διότι, ας μην κοροϊδευόμαστε! Ο Αλέξης Τσίπρας, 49 χρονών σήμερα, δεν αποφάσισε ξαφνικά να ιδιωτεύσει! Ή να μετακινηθεί, έστω  στα "ορεινά έδρανα" του Κοινοβουλίου. Έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει με πολλούς τρόπους και πολύ πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου και τη συντριβή πως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν σκοπεύει να αποσυρθεί.

Άρα, γιατί παραιτείται χωρίς να θέσει ξανά "εαυτόν στην κρίση του κόμματος";

Οι εικασίες και εικοτολογίες που μπορούν να αναπτυχθούν, πάμπολλες! Αλλά δύο είναι οι επικρατέστερες:

Είτε έχει φροντίσει και οργανώσει τη θριαμβευτική του "επιστροφή" στο ίδιο κόμμα, μετά από μια σειρά σκληρών "χαστουκιών" που αναμένεται να δώσουν οι κάλπες στους πιθανούς διαδόχους του

Είτε...

 

 κατάλαβε πως είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα με πιθανότητες διεκδίκησης ικανού ποσοστού κεντρώων ψηφοφόρων κι αποφάσισε ν’ αλλάξει τακτική. Οπότε θα ξεκουραστεί ένα διάστημα, θα οργανώσει τις σκέψεις του και θα πάρει τις αποφάσεις του. Ύστερα, λίγο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή ίσως και από αυτές του Ευρωκοινοβουλίου σε ένα χρόνο, θα αρχίσει να δείχνει τα χαρτιά του.

Μέχρι τότε παρακολουθήστε τον προσεκτικά! Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εν δράσει έναν από τους μεγαλύτερους μετρ του τακτικισμού, του λαϊκισμού και της ανελέητης (πολιτικής) αναλγησίας, σε πλήρη δράση. Δεν θα βαρεθείτε λεπτό!



Δεν υπάρχουν σχόλια: