"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τι σημαίνει το "αρμένικο" χαστούκι στον Ερντογάν...

Toυ ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ

Το περασμένο Σάββατο στις 24 Απριλίου την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προχώρησε στην αναγνώριση του συμβάντος ως "Γενοκτονία"...

Τούτο από μόνο του δεν δημιουργεί άμεσα κάποιες συνέπειες για την Τουρκία. Υπάρχουν ήδη άλλες τριάντα χώρες συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακόμη και του Πάπα Φραγκίσκου που έχουν αναγνωρίσει την εξολόθρευση 1,5 εκατ. Αρμενίων σαν Γενοκτονία. Η ίδια η Βουλή του Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει την εξολόθρευση σαν Γενοκτονία.

Όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων το έπραξε το 2019, ο κ. Ερντογάν αντέδρασε με αγανάκτηση, δηλώνοντας ότι μια χώρα  που βαρύνεται με γενοκτονία, δουλεία και εκμετάλλευση δεν είναι σε θέση να κρίνει την Τουρκία.

Αν η αναγνώριση αυτή είχε γίνει πριν από 10 ή 20 χρόνια θα αποτελούσε ένα ισχυρό σοκ σε μια "εγκάρδια" συμμαχία όπως ήταν μέχρι πρόσφατα αυτή μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, το 2021 όμως με όσα έχουν προηγηθεί δεν αποτελεί παρά άλλο ένα επεισόδιο σε μια κατεστραμμένη σχέση που θα μπορούσε να καταλήξει σε σύγκρουση και επεισοδιακό διαζύγιο.

Η σιωπηλή συγκάλυψη της γενοκτονίας των Αρμενίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας στις αρχές του περασμένου αιώνα για χάρη του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας ως εταίρου στο "μαλακό υπογάστριο" της "Σοβιετίας" αποτελεί όνειδος για τις δυτικές δημοκρατίες.

Εν αντιθέσει με τη Γερμανία που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Εβραίων, ζήτησε συγγνώμη και σε ορισμένες περιπτώσεις κατέβαλε και αποζημιώσεις, η Τουρκία τα τελευταία 100 χρόνια που ακολούθησαν τη Γενοκτονία του 1915, την αρνείται και την αποκρύπτει.

Κατά την θεωρία των γενοκτονιών, η μετά την εγκληματική πράξη προπαγάνδα που την δικαιολογεί, την αποκρύπτει και την αρνείται, συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του εγκλήματος.

Με την άρνηση και απόκρυψη η λογική που οδήγησε στη γενοκτονία παραμένει σε ισχύ. Επιπλέον η άρνηση του θύτη και η σιωπή της Παγκόσμιας Κοινότητας αυξάνουν τις πιθανότητες επανάληψης ενός παρόμοιου  εγκλήματος.

Η αρχή της Γενοκτονίας των Αρμενίων ξεκίνησε στις 24 Απριλίου του 1915 και αποτελεί την πρώτη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα και προάγγελο του Ολοκαυτώματος. "Ποιος θυμάται τους Αρμένιους..." φέρεται να απάντησε ο Αδόλφος Χίτλερ όταν του ετέθησαν κάποιοι προβληματισμοί για τις πιθανές συνέπειες του Ολοκαυτώματος.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων όπως και των υπόλοιπων Χριστιανικών πληθυσμών που διαβιούσαν στα γεωγραφικά όρια που ορίζουν τη σημερινή Τουρκία εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της δημιουργίας του  σύγχρονου έθνους κράτους της Τουρκίας.

Η αναγνώριση πως ο πυρήνας της Εθνοθρησκευτικής συνείδησης ενός λαού
, ο οποίος συνιστά στιβαρό υπαρξιακό θεμέλιο των σύγχρονων εθνών κρατών, στηρίζεται σε ένα μαζικό έγκλημα, συνιστά ένα σοβαρό πλήγμα.


Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικάνο Πρόεδρο δεν θα έχει κάποια άμεση νομική ή οικονομική  επίπτωση στο καθεστώς Ερντογάν και την Τουρκία. Αποτελεί όμως ένα ακόμη βήμα της τιμωρητικής διάθεσης που εμφανίζουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία σε σχέση με τις φιλοδοξίες της τελευταίας να αποσκιρτήσει από τη Δύση και να  παίξει ένα ρόλο περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή.

Η αναγνώριση αυτή αποτελεί μια προειδοποίηση και για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια ανάλογη πράξη και για δεινά που έχουν υποστεί οι Κούρδοι
σαν λαός, μερικές δεκάδες εκατομμυρίων των οποίων συνεχίζουν να ζουν εντός της Τουρκίας.
Μια τέτοια πράξη θα αποτελούσε άλλο ένα βήμα προς την υποστήριξη της δημιουργίας Κουρδικού κράτους το οποίο μελλοντικά θα μπορούσε να περιλαμβάνει και εδάφη της Τουρκίας.

Στις ΗΠΑ φαίνεται να ευελπιστούν πως μπορεί να κάμψουν τις φιλοδοξίες ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να επαναφέρουν την Τουρκία στην τροχιά που είχε γύρω από τη Δύση.  

Φαίνεται πως αγνοούν την κατάσταση όπου...

 

 ο θρησκευτικός φανατισμός, ο μεγαλοϊδεατισμός και η εθνικιστική αλαζονεία θολώνουν τη ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας και συχνά οδηγούν ανθρώπους και λαούς στην καταστροφή τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: