Για πρώτη φορά άκουσα τον πρωθυπουργό της χώρας, κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, να χαρακτηρίζει, τρις μάλιστα, τη θαλάσσια περιοχή, όπου αντιπαρατάσσονταν το ελληνικό και τουρκικό ναυτικό με επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους την παρακολούθηση των κινήσεων του Ορούτς Ρέις ή την προστασία του αντίστοιχα, ως “μη οριοθετημένη”.
Μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατήγγειλαν καθημερινά την Τουρκία για καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θεωρώντας ως αυτονόητη και συμβατή με το διεθνές δίκαιο την πλήρη επήρεια του Καστελλόριζου, όπως και της Κύπρου, ξεσηκώνοντας τον ελληνικό λαό. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη γείτονα διότι, όπως είπε για πρώτη φορά στη διάρκεια της πολύμηνης ελληνοτουρκικής κρίσης, σε μια μη οριοθετημένη περιοχή δεν επιτρέπονται μονομερείς ενέργειες. Με άλλα λόγια ο έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό του Βερολίνου – όταν είχε αναλάβει κατά την πρώτη έξοδο του “Ορούτς Ρέις” τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στις δύο χώρες – που χαρακτήρισε “διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας” τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην επίμαχη περιοχή. Αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε ως “διαφιλονικούμενα νερά” την επίμαχη θαλάσσια περιοχή, χαρακτηρισμό που ο Τζέφρι Πάιατ προσπάθησε να ανασκευάσει από την Αλεξ/πολη ενώ παλιότερα η Βρετανία υποστήριξε ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις του “Γιαβούζ” εντός της κυπριακής ΑΟΖ γίνονται σε περιοχές αμφίβολης κυριαρχίας, αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα που προέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία ως ΑΟΖ.
Βέβαια την προηγουμένη της συνέντευξής του στη Θεσ/νίκη ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανέλαβε από την Κύπρο την εμπιστοσύνη της Ουάσινγκτον στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας. “Οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά στο να προωθήσουν διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν” είχε πει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ενώ πρόσφατα η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της τελευταίας Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) είχε δηλώσει ότι “θα στηρίξουμε τους Έλληνες όπου έχουν δίκιο”.
Είναι ολοφάνερο νομίζω ότι αν ο πρωθυπουργός της χώρας διατύπωνε εξ αρχής την άποψη περί μη οριοθετημένης περιοχής που αυτόματα συνεπάγεται διαπραγματεύσεις, η κατάσταση δεν θα είχε φθάσει στο σημερινό σημείο. Αντίθετα πρόβαλε τη μαξιμαλιστική άποψη περί πλήρους επήρειας του Καστελόριζου, όπως και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κυπριακή ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να περιορίζουν την προσδοκώμενη από την Άγκυρα τουρκική ΑΟΖ, που διαθέτει ακτές χιλίων χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο ελάχιστο δυνατό.
Τί άλλο πέτυχε η χώρα μας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου