"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΟΦΑΣΙΣΤΑΡΑΔΙΚΟ: Κάθε καταδολίευση του Συντάγματος;


 
Η μόνη σταθερά της υπερτετραετούς διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ο (ελαφρώς τροποποιημένος) γκραουτσομαρξικός σαρκασμός: «Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν δεν μας συμφέρουν, έχουμε κι άλλες»


Θα το δούμε και τις επόμενες ημέρες, σε ό,τι αφορά την πλήρωση των κενών θέσεων στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

 
Ως γνωστόν στις 30 Ιουνίου χηρεύουν, λόγω συνταξιοδότησης, οι θέσεις του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όπως και των αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων. Η διαφαινόμενη επιλογή της κυβέρνησης για κάλπες στις 7 Ιουλίου, αντί της 30ής Ιουνίου, γίνεται πρωτίστως γι’ αυτόν τον λόγο και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι πρόσχημα.  


Ο ΣΥΡΙΖΑ, για προφανείς λόγους, θέλει να ελέγξει τη διαδικασία και όλα δείχνουν ότι θα καταπατήσει και τον άρρητο δημοκρατικό κανόνα, ο οποίος θέλει μια υπηρεσιακή επί της ουσίας κυβέρνηση να αποφεύγει τις μείζονες επιλογές μέχρι να υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή.  


Το ότι επίκειται συνταγματική στρέβλωση έγινε εμφανές στα λόγια που μάσησε για το θέμα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης (ΕΤ1, 27.5.2019). Ανέφερε ότι υπάρχει πρόσφατο προηγούμενο, εννοώντας την τοποθέτηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 
Υπάρχουν όμως κάποιες ουσιαστικές διαφορές από τον Ιούνιο του 2014. Η πλήρωση της θέσης του διοικητή της ΤτΕ έγινε δύο χρόνια μετά την εκλογή της Βουλής που έδωσε την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά. Εγινε δηλαδή στο μέσον της συνταγματικής θητείας της και όχι στο μέσον της προεκλογικής εκστρατείας, την οποία εγκαινίασε την περασμένη Κυριακή ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ανακοίνωνε ότι «η δρομολογούμενη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα [...] είναι μια προκλητική ενέργεια που δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς [...] Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση» (11.6.2014).

 
Ολα αυτά για μια κυβέρνηση που είχε συνταγματικώς άλλα δύο χρόνια ζωής και ουχί μερικές ημέρες.  


Οι δε «πολιτικοί συσχετισμοί» προέκυπταν από το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ (26,56%) είχε κερδίσει με 3,8 μονάδες διαφορά τη Νέα Δημοκρατία (22,72%). Ταυτοχρόνως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ υπολειπόταν τεσσάρων μονάδων από τα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση (30,74%), αφού το ΠΑΣΟΚ-Ελιά είχε πάρει 8,02%.

 
Ο σεβαστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης θεωρεί «καταδολίευση του Συντάγματος» την πλήρωση των κενών θέσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ας ελπίσουμε ότι...


 τώρα στα στερνά, η κυβέρνηση θα γίνει κάθε λέξη του βασικού κανόνα της δημοκρατίας. 


Θα τον χρειαστεί εξάλλου στα χρόνια που έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: