ΤΟΥΡΚΙΑ - ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Το τουρκικό αεροπλανοφόρο, η νέα απειλή στο Αιγαίο: Τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες (Μερακλίδικο video για "τουρκοφάγους" ΣΥΡΙΖΑίους που δεν ξέρουν αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα...)
Toυ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Το πρώτο τουρκικό σκάφος Αμφίβιας Εφόδου (LHD) Anadolou (L-408) θα καθελκυστεί τον Φεβρουάριο του 2019, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα.
Το σκάφος βασίζεται στο ισπανικό Juan Carlos, ναυαρχίδα του ισπανικού ναυτικού, το οποίο έχει εκτόπισμα 26.000 t.
Το τουρκικό σκάφος αν και βασίζεται σε ισπανική τεχνογνωσία θα είναι σε ποσοστό 68% εγχώριας κατασκευής. Βασικό ρόλο στον οπλισμό του και τα ηλεκτρονικά του συστήματα και τα ραντάρ έχουν οι κορυφαίες στο είδος τους τουρκικές εταιρείες ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi, Military Electronic Industries) και HAVELSAN. Η πρώτη μάλιστα θα το εξοπλίσει με πέντε αυτόματους, τηλεκατευθυνόμενους πύργους πυροβόλων των 25mm. Προβλέπεται επίσης να φέρει δύο αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά αμερικανικής προέλευσης συστήματα Phalanx (εξάκαννο περιστροφικό πυροβόλο των 20mm) και το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα εγγύς προστασίας RAM (RIM-116 Rolling Airframe Missile) το οποίο ανέπτυξαν από κοινού ΗΠΑ και Γερμανία.
Θα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο διαμορφώσεις, ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο, οπότε θα φέρει 12 αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα, ή σε διαμόρφωση LHD όπου θα μεταφέρει αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα T-129 (τουρκικής κατασκευής), μεταφορικά ελικόπτερα As 532 Cougar ή Ch-47F Chinook και ελικόπτερα S-70B Seahawk σε ανθυποβρυχιακό ρόλο.
Επίσης θα φέρει και τουρκικής κατασκευής drones (μη επανδρωμένα αεροχήματα). Επίσης θα έχει κεκλιμένη ράμπα απονείωσης.
Θα έχει μήκος 232 μ. και πλάτος 32. Το σκάφος θα κινούν δύο ντιζελομηχανές της MAN, ενώ θα φέρει πρωτοποριακής σχεδίασης προπέλες της Siemens (Azimuth Thruster) που καθιστούν περιττή την ύπαρξη πηδαλίων.
Στη διαμόρφωση ελαφρού αεροπλανοφόρου θα έχει εκτόπισμα 24.660 t, και μέγιστη ταχύτητα 21,5 Knots (κόμβοι), ενώ στη διαμόρφωση LHD θα έχει εκτόπισμα 27,079 και μέγιστη ταχύτητα 29 Knots. Στη διαμόρφωση LHD θα μπορεί να μεταφέρει και αριθμό αποβατικών σκαφών ή και χόβερκραφτ.
Οι Τούρκοι θέλουν να εξοπλίσουν το σκάφος με αμερικανικά «αόρατα» μαχητικά stealth F-35Β STOVL (βραχείας-κάθετης αποπροσγείωσης), αν τελικά τα αποκτήσουν. Ακόμα όμως και να μην τα προμηθευτούν μπορούν κάλλιστα να προμηθευτούν άλλα αεροσκάφη STOVL.
Σε κάθε περίπτωση το τουρκικό σκάφος αποτελεί...
σημαντική απειλή για την Ελλάδα καθώς επιτρέπει στην Τουρκία να συγκεντρώσει σημαντική ισχύς σε τόπο και χρόνο χωρίς εμπλοκή της αεροπορίας της η οποία θα επιχειρεί να απομονώσει την επιλεγμένη περιοχή, κρατώντας εκτός των ελληνικά φτερά και το Πολεμικό Ναυτικό.
Ωστόσο το παιχνίδι στο Αιγαίο δεν θα κριθεί μόνο από το Anadolu, αλλά από μια σειρά παράγοντες. Επίσης εάν τελικά αποκτηθούν τα F-35B η απειλή θα είναι ακόμα ισχυρότερη και θα παράσχει στους Τούρκους τη δυνατότητα προσβολής σε μεγάλο βάθος στο ελληνικό αμυντικό σύστημα. Πάντως η απόκτησή του από το τουρκικό ναυτικό καλό νέο για την Ελλάδα δεν είναι.
Ετικέτες
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ,
ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου