Σε κάθε περίπτωση, η όποια φόρμουλα συμφωνηθεί προβλέπεται επώδυνη για τον ελληνισμό και θα χρειαστούν μεγάλες θυσίες για να καταστεί βιώσιμη. Δεν πρέπει να βιαστούμε όμως, καθώς μένει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν -διά δημοψηφίσματος- οι ίδιοι οι Κύπριοι, τουλάχιστον οι Ελληνοκύπριοι.
Ενδεχόμενο κλείσιμο του Κυπριακού, σε αποδεκτή και από τις δύο πλευρές βάση, και με την εγγύηση της διεθνούς κοινότητας, θα εξαλείψει μια πηγή έντασης, τη μεγαλύτερη, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ταυτόχρονα θα διαλύσει πολλά από τα σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας και... αλβανικών πληθυσμών.
Θα αναρωτηθεί κανείς τι δουλειά έχουν οι Αλβανοί με το Κυπριακό?
Υπήρχε και ένας επιπλέον λόγος για την Ελλάδα, που δεν τον είχαν οι παραπάνω χώρες: μια πιθανή αναγνώριση θα θεωρείτο πισώπλατη μαχαιριά από τους φίλους μας τους Σέρβους, που πάντως ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ ως ανεξάρτητο κράτος και μάλιστα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Τι μας κόστισε η επιμονή μας στην μη αναγνώριση μιας νέας πραγματικότητας στα βόρεια σύνορά μας;
Βελιγράδι και Πρίστινα τα έχουν βρει πλέον ενώ και το Κυπριακό οδεύει προς λύση. Οι λόγοι, επομένως, που δεν αναγνωρίζαμε το νεόκοπο κράτος εκλείπουν. Ο δρόμος για το κλείσιμο ενός ακόμη ανοιχτού για την εξωτερική μας πολιτική θέματος, αυτό του Κοσόβου, ανοίγει, μέσω Λευκωσίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου