Η Αμερική δεν έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με την ανταρσία των συμμάχων της. Κι όμως αυτό συμβαίνει τώρα με τη Σαουδική Αραβία, με την Τουρκία και με το Ισραήλ.
Οι Σαουδάραβες είναι επίσης δυσαρεστημένοι που ο Ομπάμα απέσυρε την υποστήριξή του προς τον έκπτωτο πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, και έπειτα συνεργάστηκε με τον Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος αντικατέστησε τον Μουμπάρακ αλλά μετά εκδιώχθηκε και ο ίδιος. Και οι τρεις χώρες έχουν καταφύγει σε απειλές και επίδειξη της ενόχλησής τους προκειμένου να καταστήσουν γνωστή τη θέση τους.
Όσο για το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, κάνει ό,τι μπορεί για να τορπιλίσει μία πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, όπως να προτρέπει το Κογκρέσο να επιβάλει περισσότερες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, κάτι που θα πάγωνε τις αρχικές διαπραγματεύσεις της νέας ιρανικής κυβέρνησης με τις μεγάλες δυνάμεις.
Ο θυμός προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πηγάζει ως έναν βαθμό από την ανασφάλεια που προκάλεσαν οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης και της αναστάτωσης της παλαιάς τάξης, που έδωσε την ευκαιρία στο Ιράν να επεκτείνει την επιρροή του στη Συρία και στο Ιράκ, απειλώντας να επιδεινώσει τις σχέσεις Σουνιτών - Σιιτών. Αλλά η πρωταρχική ευθύνη του Ομπάμα πρέπει να είναι τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Και είχε απόλυτο δίκαιο να μην εμπλακεί σε έναν πόλεμο στη Συρία ή να μην πετάξει τη μοναδική ευκαιρία διαπραγμάτευσης με το Ιράν.
Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα επικεντρώσει τις διπλωματικές του ενέργειες στην αραβο - ισραηλινή αντιπαράθεση και στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν. Κάποιοι έκριναν ότι αυτό είναι αδυναμία και υποχώρηση και όχι πραγματισμός. Ευχόμαστε να είχε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην Αίγυπτο και στο Ιράκ. Αλλά οι προτεραιότητές του βγάζουν νόημα. Σκοπός του τώρα είναι να διαβεβαιώσει τους συμμάχους ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην προστασία της ασφάλειάς τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου