Τριάντα χιλιάδες ευρώ είναι κατά μέσο όρο το κέρδος για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους γιατρούς που έχουν εντοπιστεί να μετέχουν στα κυκλώματα εικονικής συνταγογράφησης. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των ελέγχων που διεξήγαγε το τελευταίο τρίμηνο ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ), δεν δίσταζαν να συνταγογραφούν φάρμακα σε πεθαμένους και ανασφάλιστους.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι ράμπο της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του ΣΔΟΕ κάνουν φύλλο και φτερό τους φακέλους που τους παρέδωσε ο ΕΟΠΥΥ με φαρμακευτικές συνταγές, αποδείξεις και τιμολόγια για τον καταλογισμό ευθυνών σε καλοστημένα κυκλώματα. Εμπλεκόμενοι είναι γιατροί, φαρμακοποιοί, ελεγκτές και ασφαλισμένοι στα ασφαλιστικά βιβλιάρια των οποίων αναγράφονται εν αγνοία τους συνταγές χιλιάδων ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων φάρμακα με αποκολλημένες τις ταινίες γνησιότητας. Ακολουθώντας τα ηλεκτρονικά... αποτυπώματα της e-συνταγογράφησης, οι αρμόδιοι εντόπισαν τους γιατρούς που έγραψαν τις συνταγές και τα φαρμακεία που τις εκτέλεσαν.
Αυτό που έκαναν ήταν απλό: ο γιατρός έγραψε συγκεκριμένα φάρμακα, ο φαρμακοποιός επικόλλησε στις πλαστές συνταγές τις ταινίες γνησιότητας και τα φάρμακα πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά κατέληξαν στα σκουπίδια αφού τα μητρώα των ασφαλισμένων είχαν χρησιμοποιηθεί εν αγνοία τους και εκείνοι ούτε είχαν ανάγκη τα φάρμακα ούτε ήξεραν ότι είχαν εκτελεσθεί συνταγές στο όνομά τους.
Αυτά προέκυψαν από την περαιτέρω έρευνα στην υπόθεση, αφού οι ασφαλισμένοι - σύμφωνα με τις δηλώσεις τους - δεν ελάμβαναν θεραπεία, δεν έπασχαν από τις νόσους που αναγράφονταν στις συνταγές και δεν ελάμβαναν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία στα οποία είχαν εκτελεστεί οι συνταγές αυτές.
«Επιδημία» εικονικών συνταγογραφήσεων εντοπίστηκε και στη Ρόδο, στη Μυτιλήνη αλλά και στην Ανατολική Αττική, όπου μόνο ένας γιατρός είχε συνταγογραφήσει εικονικά για 23 ασφαλισμένους 123 συνταγές εν αγνοία τους.
Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, από επίσημες μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμάται ότι χάνονται ετησίως 56 δισ. ευρώ από απάτες και διαφθορά.
Το ενιαίο Ταμείο εκτιμά, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ότι οι απάτες στον χώρο της Υγείας διευρύνουν τη μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 3-4 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να εγγραφεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Απάτης και της Διαφθοράς στον χώρο της Υγείας (European Healthcare Fraud and Corruption Network EHFCN) με στόχο την αμφίδρομη ενημέρωση, εκπαίδευση και εξασφάλιση τεχνογνωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου