"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πρωτιά στις γεννήσεις με... ραντεβού

Απο την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

Η... βιομηχανία του τοκετού απλώνει τα πλοκάμια της και σε άλλους τομείς εκτός από την επιλογή μαιευτηρίου. Η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά στους τοκετούς που πραγματοποιούνται με καισαρική τομή, καθώς ένα στα δύο παιδιά γεννιέται... με ραντεβού. Στην Ευρώπη το ποσοστό δεν ξεπερνά το 18%.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που διενεργήθηκαν για το θέμα, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στα ιδιωτικά μαιευτήρια, ενώ υψηλή ζήτηση παρατηρείται και συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, με την Τρίτη και την Παρασκευή να πρωταγωνιστούν στους προγραμματισμένους τοκετούς.

Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, αλλά και σοβαρότερο απ’ ό,τι αρχικά δείχνει, καθώς πέρα από την οικονομική του διάσταση, οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι πολλαπλές καισαρικές λειτουργούν επιβαρυντικά για την υγεία της γυναίκας. Οι αυξημένες καισαρικές, βάσει των ερευνών, οφείλονται στην εντατικοποίηση της εργασίας, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος για περισσότερες γέννες -άρα και περισσότερα χρήματα- και στο αυξημένο κόστος της διαδικασίας στο νοσοκομείο.
Οι γιατροί υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως πρόκειται για θέμα «αμυντικής ιατρικής», μιας τακτικής που εξασφαλίζει μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό και προστατεύει τους γιατρούς από ενδεχόμενες δικαστικές περιπέτειες. Μάλιστα, στα ιδιωτικά μαιευτήρια το βάρος της αποζημίωσης για ιατρικό λάθος κατά τον τοκετό το επωμίζεται ο ίδιος ο γιατρός, με αποτέλεσμα την εδραίωση των καισαρικών.

Παράλληλα, οι γυναικολόγοι σημειώνουν πως η ευρεία διάδοση της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνεπάγεται και αύξηση των καισαρικών, με αποτέλεσμα η απόκτηση ενός παιδιού να ισοδυναμεί κυριολεκτικά με χρυσό...

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: