"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει δώρα απ’ την Ευρώπη»

Του Στ.Μορφίδη

Νέο ράπισμα απ’ τους Financial Times δέχεται η ελληνική οικονομία.
Άρθρο της εφημερίδας με «χτύπημα» στο πρωτοσέλιδο αναφέρεται στην «ελληνική τραγωδία» έχοντας ως τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει δώρα απ’ την Ευρώπη».
Το άρθρο, που υπογράφει ο Wofgang Munchau, αφού γίνεται μία περιγραφή της κατάστασης της οικονομίας της χώρας μας, καταλήγει πως πλέον οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμία άλλη ανοχή και ότι εφόσον δεν υπάρξουν ικανοποιητικά μέτρα απ’την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τότε όχι βοήθεια, αλλά πρόστιμα θα έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα απ’ τους εταίρους της. Σ’ αυτή την περίπτωση μόνη διέξοδος καταλήγει η εφημερίδα θα είναι το ΔΝΤ, κάτι όμως που μπορεί να φέρει νέα προβλήματα για τους επενδυτές και την Ευρωζώνη.

Σε άρθρο του πάντως σήμερα στη Wall Street Journal ο υπ. Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές αναφέροντας πως είναι υπερβολές όλα όσα γράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Δεν πρόκειται να πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας», απαντά ο κ.Παπακωνσταντίνου στα δημοσιεύματα που έχουν χρησιμοποιήσει την ελληνική μυθολογία για τα πρωτοσέλιδα τους το τελευταίο διάστημα. Παραδέχεται τη δυσχερή θέση της ελληνικής οικονομίας όμως εμφανίζεται σίγουρος ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα αποδώσουν.

Προς «βοήθεια» του έσπευσαν χθες ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet. Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκαν στο μακρινό Πεκίνο όπου βρίσκονται για την ετήσια διάσκεψη ΕΕ – Κίνας, οι δύο άνδρες δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας για κανένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης.

Πληροφορίες της WSJ από αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι η Ελλάδα αναζητά 25 δισ ευρώ από κινεζικές τράπεζες.
ΠΗΓΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: