"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΓΥΦΤΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Το άβατο των Ρομά


Η υπόθεση των «παλαιοχριστιανών» της Κορίνθου απασχολεί την κοινωνία και τις Αρχές
. Το κράτος καλώς ενδιαφέρθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης αυτής της θρησκευτικής ομάδας (ή σέκτας). Ορθή ήταν και η παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών, που θέλουν να επιβάλουν σε αυτούς τους ανθρώπους να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να σιγουρευτούν ότι δεν τυγχάνουν κακομεταχείρισης.

Ωστόσο, οι «παλαιοχριστιανοί» δεν αποτελούν τη μοναδική κοινωνική ομάδα που δείχνει να μην έχει προσαρμοστεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Υπάρχουν και οι Ρομά, οι οποίοι υπολογίζεται ότι αριθμούν περισσότερα από 110.000 άτομα που ζουν σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, η απουσία των παιδιών Ρομά από τα σχολεία, η εκμετάλλευση ανηλίκων που υποχρεώνονται να βγαίνουν στην επαιτεία, η πώληση ναρκωτικών, οι κλοπές, οι άσκοποι πυροβολισμοί και γενικά η παραβατικότητα αποτελούν καθημερινά φαινόμενα, άγραφους νόμους στους καταυλισμούς όπου ζουν. Κι όμως, άπαντες τα γνωρίζουν αυτά, όλοι -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- τα έχουν βιώσει, αλλά οι αρμόδιες Αρχές δείχνουν όχι μόνο παγερή αδιαφορία γι’ αυτή την κατάσταση αλλά και απροθυμία να ασχοληθούν σοβαρά.

Το μόνο που κάνει το κράτος για την κοινότητα των Ρομά είναι να δίνει εντολές στην Αστυνομία να μην πλησιάζει στους καταυλισμούς και να χορηγεί διάφορα επιδόματα χωρίς να ελέγχει ούτε αν είναι νόμιμοι δικαιούχοι όσοι εμφανίζονται να τα εισπράττουν ούτε αν τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται. Και τα επιδόματα το μόνο που κατάφεραν ήταν να μεγαλώσουν την εξάρτηση αυτής της κοινότητας από το κράτος και την απομάκρυνσή της από τα επαγγέλματα που παραδοσιακά ασκούσαν τα μέλη της.

Μάλιστα, ακόμα κι όποτε γίνεται απόπειρα να υπάρξει επίβλεψη για την τήρηση των διαδικασιών λήψης επιδομάτων, οι οργανώσεις των Ρομά αντιδρούν! Κάτι τέτοιο με τη σύνδεση του επιδόματος του παιδιού που εισπράττουν και την υποχρέωση να εγγραφεί σε σχολείο και να παρακολουθεί τα μαθήματα.

Είναι επείγουσα η ανάγκη…

 

 η Πολιτεία να αναθεωρήσει την πολιτική απέναντι στους Ρομά, να καταργήσει το… άβατο και να εφαρμόσει επιτέλους τους νόμους.

 

Editorial της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: