"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Μια λειψή Πράξη


 Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ωδινεν όρος και έτεκεν ΠΝΠ. 

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εσπευσμένως έφερε πρόσφατα (9.8.2022) η κυβέρνηση, ως θεσμική απολογία στο μέγιστο δημοκρατικό ατόπημα των υποκλοπών, ελπίζουμε ότι δεν είναι το τέλος των «σαρωτικών αλλαγών στην ΕΥΠ» που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Σίγουρα δεν είναι προϊόν αυτού που επίσης υποσχέθηκε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα είμαι ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας. (…) Πρόθυμα θα συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών…» (8.8.2022).

Είναι θετικό ότι «ο διορισμός διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής» και δεν θα μπορεί κάθε πρωθυπουργός να διορίζει τον κηπουρό του, χωρίς έστω να ακούγονται αντιρρήσεις στη Βουλή

Είναι δε θετικότερο ότι «η διάταξη (περί άρσης απορρήτου της εισαγγελέως της ΕΥΠ) υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του εισαγγελέα Εφετών».

Αλλά με 38 διατάξεις άρσης απορρήτου την ημέρα (13.751 ήταν το 2020), Κυριακών, εορτών, διακοπών συμπεριλαμβανομένων, δεν φτάνει ένας εφέτης. Πρέπει να επιστρατευθούν όλοι οι εισαγγελείς της χώρας για να διαβάσουν έστω το σκεπτικό της παρακολούθησης, αν φυσικά το δουν. Κάποιοι στην ΕΥΠ μπορούν να παρακολουθούν ακόμη και τον πολιτικό τους προϊστάμενο, ήτοι τον πρωθυπουργό, δίχως να δίνουν λογαριασμό, ούτε στον εισαγγελέα. Για «εθνικούς λόγους», βεβαίως βεβαίως…

Ετσι κι αλλιώς, έχουν το πράσινο φως από τον νομικό σύμβουλο του ίδιου του πρωθυπουργού. «Ο εκτελεστικός νόμος 2225/1994 προβλέπει ειδικά στο άρθρο 3 τις εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών χωρίς να διαλαμβάνει καμία απολύτως εξαίρεση για οποιαδήποτε κατηγορία πολιτών», έγραψε ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης (Protagon.gr, 9.8.2022).

Οι ανέλεγκτες επισυνδέσεις είναι πρωτίστως πρόβλημα της Δημοκρατίας, όπως με μεγάλη ευαισθησία επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι και λειτουργικό. Με 13.751 παρακολουθήσεις (μπορεί να έφτασαν και τις 15.000 φέτος) οι πράκτορες του εχθρού μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Και να τους ακούνε στην Κατεχάκη, η ΕΥΠ δεν θα έχει τον χρόνο ούτε καν να τους απομαγνητοφωνήσει, πόσο δε μάλλον να αναλύσει με σοβαρότητα τα δεδομένα.  

Στο τέλος θα βρεθούμε...

 σαν εκείνους τους πράκτορες της Στάζι, που τον Νοέμβριο του 1989 αναρωτιόνταν: Μα αφού τους παρακολουθούσαμε όλους, πώς στην ευχή έριξαν το Τείχος;



Δεν υπάρχουν σχόλια: