Του Γιώργου Κράλογλου
Μόνο γιατροί στο κρατικό σύστημα; Γιατί; Έχουμε και μηχανικούς, πολεοδόμους, οικονομολόγους, άξιους ιδιώτες για κρατικές δουλειές. Ας το τολμήσουμε.
Τώρα είναι η ώρα. Στην καρδιά της κρίσης. Αναθέστε σε ιδιώτες επιστήμονες και ιδιωτικά γραφεία τουλάχιστον τις μισές αρμοδιότητες των κρατικών υπηρεσιών, με μια κίνηση.
Με αξιόπιστους μηχανισμούς διαπίστευσης, τη λειτουργία των οποίων θα παρακολουθεί και θα εγγυάται το κράτος. Με συνέπεια αλλά και μακροπρόθεσμους κανόνες.
Συμφωνούμε απόλυτα με την ιδέα που ξεκίνησε ήδη στην κυβέρνηση, έστω και στα λόγια, και δεν έχουμε αμφιβολία για τα θεαματικότατα αποτελέσματα, ως διαχρονική στρατηγική σε μια εθνικής διάστασης οικονομική πολιτική.
Το αίτημα είναι 20ετές και το έχει προβάλλει ανοικτά η ιδιωτική οικονομία της χώρας. Παραμένει όμως χωρίς απάντηση. Και ας είναι, 30ετές, άλυτο πρόβλημα των επενδύσεων με ορατές προεκτάσεις στην ασταμάτητη αποεπένδυση.
Είναι κεντρική υπόδειξη, για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, στις μελέτες που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση αλλά συνεχίζει ως αντικίνητρο προσέλκυσης επενδυτών. Και συνδετικός κρίκος με την 40χρονη κρατικοδίαιτη λαίλαπα.
Υπήρξαν και συγκεκριμένοι σχεδιασμοί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του κράτους σε ιδιώτες επιστήμονες και εξειδικευμένα γραφεία μελετητών.
Σχεδιασμοί που παρέλαβαν τα οικονομικά υπουργεία ως αποτέλεσμα συμφωνίας παραγωγικών τάξεων με υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε περισσότερες από 10 συναντήσεις!!
Παρόμοιες Ιδέες αναλύονται και σε προτάσεις 711 σελίδων που σκόπιμα καταχωνιάστηκαν την προηγούμενη 10ετία.
Προτάσεις για κόψιμο του "Γόρδιου δεσμού" της σκόπιμης γραφειοκρατίας στο κράτος με μια κίνηση. Με τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν ζητάει κανείς από την αγορά, ή τους επενδυτές να καταργηθεί το κράτος. Κανείς δεν επιδιώκει μείωση στο κύρος της Πολιτείας, στον παράγοντα υπουργείο ή στη δημόσια διοίκηση.
Οδηγείσαι όμως σε σκέψεις όταν διαπιστώνεις αντιδράσεις σε αυτή την "καισαρική τομή", από τη στιγμή που το κύκλωμα διαδικασιών αδειοδότησης, από ένα ψιλικατζίδικο, ένα φούρνο, ένα σιδεράδικο μέχρι μια μονάδα ξύλου μικρομεσαίου μεγέθους σου επιτρέπει δικαίωμα λειτουργίας της μονάδας σου σε 12 ως 18 μήνες από τότε που υποβάλλεις την αίτηση!!!
Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Αν δηλαδή δεν σου ζητήσουν περιβαλλοντική μελέτη γιατί ο φούρνος θα βγάλει καπνούς ή το επιπλάδικο θα έχει απόβλητα...
Ποιος τα απαιτεί όλα αυτά;
Έτσι κρίνει ο κρατικός υπάλληλος της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Του συγκεκριμένου Δήμου. Αυθαίρετα. Εντελώς αυθαίρετα. Γιατί είναι στο χέρι του η ερμηνεία του νόμου. Της κοινής υπουργικής απόφασης. Της εγκυκλίου του υπουργείου.
Και οι αυθαιρεσίες του κάθε αρνητή κρατικού υπαλλήλου σε επενδύσεις έχουν ως στήριγμα και την ανυπαρξία ολοκληρωμένης νομοθεσίας στις αδειοδοτήσεις. Στη χωροταξία. Στην πολεοδομία. Στην περιβαλλοντική πολιτική. Στη λειτουργία επιχειρήσεων.
Ο αντίλογος επικαλείται βέβαια την ύπαρξη βασικών νομοθετημάτων. Την ανυπαρξία νομοθετικού κενού. Δεν είναι έτσι όμως.
Τα νομοθετήματα (που όντως υπάρχουν) απαιτούν 5-10 αποφάσεις. Χρειάζονται υπουργικές πράξεις, εγκυκλίους και άλλα πολλά, για να την εφαρμογή τους.
Αναζητείστε χωροταξικά νομοθετήματα, νόμους με διαδικασίες χορηγήσεως αδειών από μια βιοτεχνία πλαστικών μέχρι ένα χαλυβουργείο ή ψηφισμένα νομοσχέδια για δικαιώματα στη λειτουργία μιας οποιασδήποτε παραγωγικής μονάδας.
Νόμους θα βρείτε. Η εφαρμογή τους όμως σκοντάφτει στην ανυπαρξία αυτών που απαιτεί ο ίδιος ο νόμος!!!
Έτσι αρχίζει το "παζάρι" με τους κρατικούς υπαλλήλους και τους ιδιώτες. Άλλοι εφαρμόζουν τον νέο νόμο με διαδικασίες από άλλους νόμους... Άλλοι σε διώχνουν.
Σου λένε να περιμένεις να συμπληρωθεί ο νόμος που σε ενδιαφέρει ή σου βρίσκουν παράθυρα... διαφυγής.
Και εκεί ξεκινάει το άλλο παζάρι...
Μελέτες, εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις που θέλουν άλλα λεφτά. Αλλά τρεχάματα...
Και θα λυθεί αυτός ο κρατικός ελληνικός τραγέλαφος που έδιωξε δεκάδες επενδυτών από την Ελλάδα, επειδή θα αναλάβουν διαπιστευμένοι επιστήμονες ιδιώτες κρατικές αρμοδιότητες;
Θα λυθεί. Και η πολιτική αυτή θα προσφέρει σε οικονομία, σε επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία ένα νέο κλάδο με σύγχρονη και αξιοπρεπή εργασία.
Γιατί να μη δοκιμάσουμε και αυτόν τον κλάδο στην αγορά με τις προοπτικές σοβαρής απασχόλησης μιας και επενδύσεις προσφοράς θέσεων εργασίας δεν φαίνονται μέχρι το 2030 και μας μένουν μόνο οι δουλειές των γκαρσονιών της Ευρώπης;
Επειδή θα διαμαρτυρηθούν οι κρατικές συντεχνίες, όπως έκαναν και χθες μόνο με την κυβερνητική πρόθεση ανάθεσης αρμοδιοτήτων για συντάξεις, σε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου