"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Πρόστιμο σε λάλους οφιτσιούχους;


Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Αν υπάρχει ρεκόρ στις συνεντεύξεις κυβερνητικών στελεχών ανά εβδομάδα, εκ των υποψηφίων διεκδικητών του είναι η νυν υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή. 

Μέσα σε έξι ημέρες από τότε που ανέλαβε τη θέση μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, πραγματοποίησε 12 τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις, ενώ παραχώρησε και συνέντευξη σε εφημερίδα, όπως τα κατέγραψε η ιστοσελίδα esos.gr. Μέσα σε έξι ημέρες, η υφυπουργός έμαθε (παπαγάλισε;) τον δαιδαλώδη και πολυσύνθετο –ιδίως εν μέσω πανδημίας– τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τον οποίο είναι αρμόδια, και χωρίς «περίσκεψη»(;) έσπευσε να περιγράψει και πολιτικές στα… κανάλια!

Η κ. Μακρή επανήλθε στο προσκήνιο την περασμένη Κυριακή, με τις άστοχες δηλώσεις της για τυχόν ποινές που θα έχουν οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου εάν μετά το σχολείο καθυστερήσουν να επιστρέψουν σπίτι. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η ίδια η υφυπουργός «μάζεψαν» την αρχική δήλωσή της «περί προστίμων στους μαθητές όπως σε κάθε πολίτη». Ομως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν, δικαίως, πάρει φωτιά. Η κ. Μακρή δεν κατανοεί ότι δεν μπορεί να βάζει στην ίδια πρόταση τις λέξεις πρόστιμα και μαθητές.

Μάλιστα, η υφυπουργός, δύο ημέρες μετά το κυριακάτικο ολίσθημά της, την Τρίτη, επανήλθε στα τηλεοπτικά στούντιο και σε συνέντευξή της (Mega) άνοιξε θέμα ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του Ιουνίου, οι οποίοι λόγω τοπικού lockdown δεν θα επιστρέψουν στα διά ζώσης μαθήματα. Η ηγεσία πάλι άφησε μετέωρη τη δήλωση της υφυπουργού, που είχε σπεύσει να λαϊκίσει.

Από τις παλινωδίες της κ. Μακρή αναδεικνύεται το άγχος των υφυπουργών να κεφαλαιοποιήσουν τη θέση όχι παράγοντας έργο, αλλά με επικοινωνιακούς όρους. Ισως να δικαιολογούνται, καθώς τη δόξα παίρνει ο/η υπουργός – «αλλά και το ξύλο», όπως έλεγε πρόσφατα στην «Κ» στενός, έμπειρος συνεργάτης της Νίκης Κεραμέως. Ωστόσο, ας μην αγνοούμε ότι, πρώτον, το πολιτικό έργο πάντα γίνεται γνωστό στο σοβαρό πολιτικό κοινό και, δεύτερον, ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Το σημαντικότερο που αναδεικνύεται, πάντως, κατά την άποψή μου τουλάχιστον, από το πάθημα της κ. Μακρή είναι πως...

 

 οι Ελληνες πολιτικοί «όλα τα σφάζουν και τα μαχαιρώνουν». 

Η κ. Μακρή έσπευσε να δώσει άστοχες απαντήσεις αντί να πει το απλό και έντιμο «δεν γνωρίζω, θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω». Μία φράση, βεβαίως, που προϋποθέτει ουσιαστική πολιτική κουλτούρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: