"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: O πόλεμος Αζερμπαϊτζάν Αρμενίας και oι διεθνείς προεκτάσεις-Ο υπόγειος ρόλος του Ισραήλ και της Ινδίας στην περιοχή

Του Αγγελου  Χωριανόπουλου

Οι εντάσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους με θανατηφόρες επιθέσεις που ταρακούνησαν το Καραβάχ, το οποίο ελέγχεται από την Αρμενία τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 ανθρώπους (αμάχους).

 Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμμετείχαν σε επίθεση στην επαρχία Ταβούς. Τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η Αρμενία πραγματοποίησε “επιθέσεις εναντίον του Αζερμπαϊτζάν”.

Εν τω μεταξύ, ο Hikmet Hajiyev, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για τις επιθέσεις.

“Η νέα επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν αποτελεί πράξη επιθετικότητας και χρήσης βίας. Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση της Αρμενίας μετά το περιστατικό στο Τοβούζ. Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της Αρμενίας φέρει την πλήρη ευθύνη”, ανέφερε σε tweet του με φωτογραφίες τραυματιών και κατεστραμμένων περιουσιακών στοιχείων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την Αρμενία για την επίθεση και καλεί σε άμεσο τερματισμό της κατοχής εδαφών γου Αζερμπαϊτζάν. “Η Τουρκία εξακολουθεί να στέκεται στο φιλικό και αδελφικό Αζερμπαϊτζάν με όλες της τις δυνάμεις”, δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δώσει την ευκαιρία σε όλες τις χώρες με επιρροή στην περιοχή να εισαγάγουν ρεαλιστικές και δίκαιες λύσεις.

Εκτός από την Τουρκία, το Πακιστάν έχει επίσης παράσχει τη στήριξή του στο Αζερμπαϊτζάν. “Το Πακιστάν στέκεται στο αδελφικό έθνος του Αζερμπαϊτζάν και υποστηρίζει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα”, ανέφερε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν.

“Υποστηρίζουμε τη θέση του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία είναι σύμφωνη με τα αρκετά ομόφωνα εγκριθέντα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, πρόσθεσε.

Το τρίτο έθνος που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εκτός από την Τουρκία και το Πακιστάν είναι το Ισραήλ, το οποίο έχει κοινές μακροχρόνιες σχέσεις με τη χώρα, αλλά έχει εξαιρετικά τεταμένους δεσμούς με την Άγκυρα και το Ισλαμαμπάντ.

Σύμφωνα με έκθεση ανάλυσης του Seth J. Frantzman της Jerusalem Post, το ζήτημα για το Ισραήλ είναι ότι η Τουρκία αποτελεί ένα από τα πιο εχθρικά κράτη στην Μέση Ανατολή. “Τουρκία και Ιράν αγωνίζονται με υβριδικό τρόπο εναντίον του Ισραήλ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική του σημερινού κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται σε ένα κύμα εθνικισμού και μιλιταρισμού με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα στην πατρίδα του”, ανέφερε.

Επιπλέον, το Πακιστάν δεν έχει αναγνωρίσει καν το Ισραήλ ως έθνος και δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα. Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στους Eurasian Times, το Πακιστάν θα μπορούσε να είναι μία από τις ελάχιστες χώρες εκτός από το Ιράν που μπορεί να μην αναγνωρίσει ποτέ το Ισραήλ, καθιστώντας έτσι αυτή τη συμμαχία εξαιρετικά περίπλοκη.

Από την άλλη πλευρά, η Αρμενία υποστηρίζεται από τον μακροπρόθεσμο εταίρο της στον τομέα της ασφάλειας, την Ρωσία. Εκτός από την παροχή βαλλιστικών πυραύλων και νέων μαχητικών αεροσκαφών SU-30SM, η Μόσχα παρέχει επίσης τη στήριξή της μέσω στρατιωτικής βοήθειας.

Επιπλέον, η Αρμενία είναι μέρος του CSTO – Συλλογική Συνθήκη Ασφάλειας – μία οργάνωση παρόμοια με το ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Αποτελεί μία στρατιωτική συμμαχία των επτά πρώην σοβιετικών κρατών, με το Αζερμπαϊτζάν να μην  αποτελεί μέρος της ομάδας. Αποστολή του CSTO είναι να εξασφαλίσει τη συλλογική άμυνα οποιουδήποτε μέλους αντιμετωπίζει εξωτερική απειλή και εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις, η Αρμενία μπορεί πάντα να επικαλεστεί το CSTO.

Μια άλλη χώρα που θα μπορούσε να επεκτείνει κάποια υποστήριξη στην Αρμενία είναι η Ινδία. Πρόσφατα, η Ινδία εξασφάλισε μια αμυντική συμφωνία 40 εκατομμυρίων δολαρίων με την Αρμενία για την προμήθεια τεσσάρων όπλων SWATHI που εντοπίζουν ραντάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολωνία και η Ρωσία  επίσης ανταγωνίζονται για υπογραφή συνεργασίας με την Αρμενία.

Σύμφωνα με τον Φουάντ Σαχμπαζόφ, ανώτερο αναλυτή ερευνών με έδρα το Μπακού, θέτει το ερώτημα εάν η Μόσχα θα κάνει τα στραβά μάτια στο αυξανόμενο ινδικό αποτύπωμα στη γεωπολιτική αυλή της, παρά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας τον Δεκέμβριο ότι ο Ερεβάν θα υπογράψει νέα συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία ORSIS (Promtexnologiya), τον μεγαλύτερο προμηθευτή στρατιωτικών πυρομαχικών της Αρμενίας.

“Το δίδυμο Ινδίας-Αρμενίας είναι πράγματι μια αντίδραση στο στρατηγικό τρίγωνο Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν-Τουρκίας. Για αρκετά χρόνια, Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν και Τουρκία έχουν συντονίσει τις θέσεις τους σε αρκετά σημαντικά ζητήματα όπως η οικονομική συνεργασία και η υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας ο ένας του άλλου”, έγραψε.

Η Ινδία και η Τουρκία έχουν επίσης δει μια επιδείνωση των δεσμών τους, με την Άγκυρα να υποστηρίζει το Ισλαμαμπάντ στη διαφωνία με θ’έμα το Κασμίρ. Η Τουρκία επικρίνει ανοιχτά την Ινδία, κατόπιν εντολής του Πακιστάν, για την κίνησή της για ανάκληση του ειδικού καθεστώτος του Τζαμού και Κασμίρ το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά την Τεχεράνη...

 

 η παραδοσιακή πολιτική του Ιράν αποτελεί εδώ και καιρό μια πράξη εξισορρόπησης τόσο κατά του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας, ωστόσο, παρασκηνιακά, το Ιράν στηρίζει σθεναρά την Αρμενία για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιρροή στο Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, λόγοι όπως οι χερσαίες διαφορές μεταξύ Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, ο αυξανόμενος εθνικισμός μεταξύ των Αζέρων-Τούρκων, οι ανησυχίες σχετικά με το πώς να μοιραστούν τις φυσικές πηγές της Κασπίας Θάλασσας, οι στενοί δεσμοί του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ και η πολιτική επιθυμία να εξισορροπηθούν οι δεσμοί Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους το Ιράν στηρίζει την Αρμενία έναντι ενός μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το Ισραήλ έχει εγκαταστήσει αντιβαλλιστικό ραντάρ εντός των Αζερικών εδαφών, με σκοπό να καλύψει ολόκληρο το γεωγραφικό σύμπλοκο της Κασπίας θάλασσας (συμπεριλαμβανομένης και ανίχνευσης Ιρανικών υποβρυχίων). Σημαντικός αριθμός Ισραηλινών UCAV Ηermes έχει αναπτυχθεί στο Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, καθώς αφέθησαν στην περιοχή, μαζί και με πληθώρα άλλων εξοπλισμών, έπειτα από κοινή άσκηση Αζέρων-Τούρκων προ ενός μηνός.

Σε περίπτωση που Τουρκία-Γεωργία συνεχίσουν να κλείνουν τον αεροπορικό διάδρομο Μόσχα-Αρμενία, η Ρωσία μέσω βαλλιστικών πυραύλων Iskander έχει την ικανότητα να χτυπήσει τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει του Αζερμπαϊτζάν με την υπόλοιπη Ευρώπη, προκαλώντας πολυάριθμες πολιτικο-οικονομικές επιπτώσεις. Μέχρι στιγμής η Ρωσία χρησιμοποιεί εκτεταμένα δύο Ιρανικές βάσεις για εφοδιασμό της Αρμενίας.

Με πληροφορίες από: eurasianmonitor, eurasiadaily, southfront

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: