Η απόσυρση καταθέσεων δεν ανησυχεί την κυβέρνηση. Θεωρεί πως είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να καθησυχάσει τους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών. Η Φρανκφούρτη ευθύνεται για την αναστάτωση - λένε - επειδή συντηρεί την αβεβαιότητα αντί να ενισχύει την εμπιστοσύνη. Αρα η ΕΚΤ οφείλει να αλλάξει στάση. Και αν δεν το κάνει, θα καταγγελθεί. Συνεπώς, κάνουν μέγα λάθος όσοι πιστεύουν ότι η πίεση στους καταθέτες είναι ένας εκβιασμός που θα έχει ανάλογο αποτέλεσμα με εκείνο που είχε στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η κυβερνητική ψυχραιμία εξηγείται από το γεγονός ότι η Αθήνα δεν τρέμει το Grexit, αλλά μάλλον το καλοβλέπει.
Αλλά δεν το λένε.
Γιατί να βροντοφωνάξουν υπέρ του Grexit όταν η Ευρώπη, επιτρέποντας στις τράπεζες να αδειάζουν, σπεύδει να τους «απειλήσει» πως ένα Grexit είναι έτοιμη να τους το εξασφαλίσει;
Η Αθήνα απαιτεί από την (συντηρητική) Ευρώπη να αυτοαναιρεθεί - γνωρίζοντας προφανώς ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Το κόστος της αυτοαναίρεσης μοιάζει για την Ευρώπη πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της διαχείρισης ενός Grexit - και η Αθήνα το αντιλαμβάνεται. Αρα η Αθήνα μοιάζει σαν να «κατευθύνει» συνειδητά το χέρι της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι δεν το συνειδητοποιούν γιατί δεν μπορούν να διανοηθούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να σκέφτεται αυθεντικά με αντίστροφη (αριστερόστροφη) λογική.
Κάπως έτσι η Αθήνα γλιστρά μέσα από τα χέρια του Βερολίνου.
Χωρίς μια ανακωχή ανάλογη της 20ής Φεβρουαρίου, το ιστορικό ερώτημα μπορεί να επαναληφθεί για την Ελλάδα του 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου