Τη «λαϊκή ετυμηγορία» επικαλείται και ο πρωθυπουργός για να απαιτήσει από τους δανειστές να δουν «πολιτικά» την αθέτηση της υπογραφής που έβαλε στις 20 Φεβρουαρίου.
Η ίδια «λαϊκή εντολή» επιστρατεύεται για να δικαιολογήσει την επαναφορά της χώρας στο 1980, χωρίς, όμως, τα οικονομικά και πολιτικά περιθώρια που υπήρχαν τότε.
Πριν από 35 χρόνια το ΠΑΣΟΚ, με 48%, παρέλαβε μία οικονομία χωρίς χρέος. Την παρέδωσε το 1989 με χρέος 80% του ΑΕΠ, έχοντας, όμως, αποδώσει στην κοινωνία τα «υπεσχημένα» στις εκλογές του 1981.
Οταν, σήμερα, ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την κριτική της αντιπολίτευσης, καταφεύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, δηλαδή το γεγονός των εκλογών, οι οποίες του έδωσαν μεν την πρώτη θέση, αλλά όχι κυβερνητική πλειοψηφία την οποία πέτυχε συμπράττοντας με το πιο δεξιό κόμμα ανάμεσα στα διαθέσιμα.
Μέχρι σήμερα αυτό που μπορεί να «δείξει» σε τρεις μήνες διακυβέρνησης είναι το φάντασμα της χρεοκοπίας.
Οταν ο Χάρολντ ΜακΜίλαν ρωτήθηκε ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε στην πρωθυπουργία του, απάντησε: «Τα γεγονότα αγαπητέ μου, τα γεγονότα». Από τις 25 Ιανουαρίου του 2015 δεν έχουν υπάρξει «γεγονότα», εκτός από μία σειρά ταξιδιών, συναντήσεων με τους δανειστές που δεν οδήγησαν πουθενά και άφθονη ρητορική περί «λαϊκής εντολής» και συνεχούς, μάλιστα αυξανόμενης, στήριξης. Υπάρχουν, όμως, το άδειασμα των κρατικών ταμείων, το στέρεμα των τραπεζών, η επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών, η απραξία της κυβέρνησης και οι αψιμαχίες με τους γνωστούς αντιεξουσιαστές.
Γεγονός με την έννοια του καινούργιου και απρόσμενου είναι το «φαινόμενο» Κωνσταντοπούλου. Αυτό, όμως, δεν επηρεάζει την καθημερινότητα του πολίτη και ίσως προσθέτει μία νότα ευθυμίας που μετριάζει την ογκούμενη απελπισία.
Τα μόνα «γεγονότα» ικανά να επηρεάσουν τις εξελίξεις είναι τεκτονικές αλλαγές, όπως ο ριζικός αναπροσανατολισμός της εξωτερικής μας πολιτικής και η χρεοκοπία:
Η πρώτη ήδη διαφαίνεται με την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, που αποτελεί επίσημη παραβίαση «κόκκινης γραμμής» των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με υπαινιγμούς για οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, η έξοδος από την Ευρωζώνη, και πιθανότατα από την ΕΕ, θα ολοκληρώσει τη στροφή στην εξωτερική πολιτική.
Η χρεοκοπία ήδη διαφαίνεται από τη στάση πληρωμών του Δημοσίου και την ΠΝΠ.
Αυτά τα γεγονότα, αναπόφευκτα, θα προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις, με απρόβλεπτη έως τώρα κατάληξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου