"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Η "ανάγνωση" του προσώπου από smartphones επιτρέπει την μέτρηση των καρδιακών παλμών!


Μια τεχνολογία που επιτρέπει σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή με κάμερα (π.χ. smartphone, υπολογιστές ή tablet PC) να «διαβάζει» το πρόσωπο οποιουδήποτε ανθρώπου, για να υπολογίσει τους σφυγμούς του, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ανέπτυξε η ιαπωνική εταιρεία Fujitsu. Μόλις εγκατασταθεί το λογισμικό στη συσκευή, δεν θα χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό για να λειτουργήσει. Κι αυτό, γιατί αποκλειστικά μέσω της κάμερας καταγράφει τις αλλαγές στην απόχρωση του προσώπου, ώστε να προσδιορίζει τους παλμούς μέσα σε μόλις 5 δευτερόλεπτα.

Μάλιστα, η εταιρεία υποστηρίζει πως η καινοτομία της θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο, με κύριο σκοπό την παρακολούθηση της λειτουργίας της καρδιάς. Ετσι κι αλλιώς, οι καρδιακοί παλμοί θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα βιομετρικά δεδομένα. Ωστόσο, οι συσκευές που υπήρχαν μέχρι σήμερα για αυτό τον λόγο, όπως ειδικά ρολόγια ή μπρασελέ, είτε θα έπρεπε να φοριούνται από τον χρήστη είτε θα έπρεπε αυτός να μένει ακίνητος κατά τη μέτρηση.

Το λογισμικό της Fujitsu, αντίθετα, δεν θα έχει αυτό τον περιορισμό, ενώ θα λειτουργεί μέσα από μία συσκευή, όπως το «έξυπνο» κινητό, που έχει πάντοτε κανείς μαζί του.

Η τεχνολογία βασίζεται στο γεγονός ότι η αιμογλοβίνη, μια πρωτεϊνική ένωση του αίματος, απορροφά το πράσινο χρώμα. Ετσι, καθώς η κάμερα βιντεοσκοπεί το πρόσωπο, το λογισμικό αναλύει κάθε καρέ και υπολογίζει το φως που εκπέμπει το πρόσωπο στο πράσινο χρωματικό φάσμα. Από τη μέτρηση αυτή, μπορεί να εκτιμήσει την ποσότητα αιμογλοβίνης (αίμα) ανά πάσα στιγμή στο πρόσωπο, ένα στοιχείο από το οποίο προσδιορίζει τους παλμούς της καρδιάς. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα, ενώ το λογισμικό μπορεί να «καταλαβαίνει» πότε κινήθηκε το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά στην κάμερα, ώστε να μηνλαμβάνει υπόψη του τα αντίστοιχα καρέ.


Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία, το γεγονός ότι η τεχνολογία είναι εύχρηστη θα δώσει τη δυνατότητα τόσο σε ασθενείς όσο και σε υγιείς ανθρώπους να παρακολουθούν σχεδόν σε 24ωρη βάση τη λειτουργία της καρδιάς τους – είτε όταν εργάζονται είτε όταν βρίσκονται στο σπίτι μπροστά στον υπολογιστή είτε όταν αθλούνται.

Μάλιστα, η Fujitsu θα δημιουργήσει μια ιντερνετική πλατφόρμα, όπου θα μπορεί κανείς να «ανεβάζει» τα δεδομένα για να βλέπει στατιστικά στοιχεία ή το ιστορικό των μετρήσεών του.

Παράλληλα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εγκατασταθεί και σε λιμάνια ή συνοριακούς σταθμούς, για να εκτιμά ποιοι από τους διερχόμενους έχουν ύποπτη συμπεριφορά – κάτι που υποτίθεται θα υποδηλώνει το γεγονός ότι θα εμφανίζουν ταχυπαλμία κατά τους ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: