"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η... Εκάλη

Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ

Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα. Πώς γίνεται ένας φάκελος-βόμβα, με όνομα αποστολέα και τόπο κατοικίας του, που προκαλούν πολύ σοβαρές απορίες, να φτάνει στο πολιτικό γραφείο ενός υπουργού, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και ο φάκελος αυτός να μην αξιολογείται ως ύποπτος;

ΑΛΛΑ, αντιθέτως, έπειτα από τρεις μέρες... ανάπαυσης στο πολιτικό γραφείο να προωθείται στο άκρως ευαίσθητο υπουργείο, στο οποίο άρχει ο εν λόγω υπουργός, να μπαίνει σ' αυτό χωρίς να περάσει έλεγχο (δηλαδή από την «πίσω πόρτα») και να καταλήγει στο υπουργικό γραφείο, όπου, όταν εκρήγνυται, σκοτώνει τον πιο στενό συνεργάτη του υπουργού;

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, παρ' ό,τι μόνος αρμόδιος να εξηγήσει όλ' αυτά, δεν δείχνει πρόθυμος να το κάνει. Ισως γιατί αναζητεί ακόμα τις απαντήσεις που δεν θα τον θέσουν ενώπιον των προφανών ευθυνών του, για τις οποίες, πάντως, δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρεται ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

ΚΙ όμως, ο φάκελος-βόμβα δεν σκότωσε μόνο έναν αθώο (και ανυποψίαστο, όπως αποδεικνύεται) αξιωματικό της Αστυνομίας, αλλά ταυτόχρονα έπληξε καίρια την όποια αξιοπιστία έχει απομείνει στη χώρα μας διεθνώς. Οσο για την ήττα που προκάλεσε στις υπηρεσίες ασφαλείας και προσωπικά στον αρμόδιο υπουργό, αυτή, κατά έναν τρόπο, συμψηφίζεται με τα μέχρι σήμερα κατορθώματά τους στον τομέα της τρομοκρατίας, απ' όπου φαίνεται ότι προήλθε το οδυνηρό χτύπημα.

ΛΕΝΕ, λοιπόν, ότι ο φάκελος-βόμβα έγραφε «Χρήστος Καραβέλας, Εκάλη»! Πράγμα που, αν ήταν αλήθεια, θα εσήμαινε ότι ο διαβόητος υπαρχηγός του Χριστοφοράκου είχε επιστρέψει από το εξωτερικό, όπου φυγοδικούσε επί μήνες, και βρισκόταν στο σπίτι του! Και ενδεχομένως απευθυνόταν στον υπουργό για να διαπραγματευθεί την... παράδοσή του!

ΚΙ αν το όνομα του αποστολέα (μαζί και ο τόπος κατοικίας) ήταν παραπλανητικό; Εδώ ακριβώς μπαίνουν τα δύσκολα. Γιατί κάποιος θα έπρεπε να το υποπτευθεί και να προκαλέσει μια σωτήρια κινητοποίηση. Αλλωστε η φυγή του Καραβέλα είχε κάνει μεγάλο ντόρο, οπότε τουλάχιστον οι στενοί συνεργάτες τού υπουργού θα έπρεπε να προσέξουν και το όνομα και τον υποτιθέμενο τόπο κατοικίας του αποστολέα και να πράξουν τα δέοντα.

ΜΕ λίγα λόγια, ο Καραβέλας ήταν αδύνατο να φυγοδικεί στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να στέλνει φακέλους από το σπίτι του στην Εκάλη! Εκτός, βέβαια, αν κανένας δεν έδωσε σημασία ούτε στο όνομα ούτε στον τόπο κατοικίας, οπότε τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα...

ΓΙΑ τον τρόπο, πάντως, που λειτουργούν τόσο το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη όσο και το υπουργείο του και ειδικότερα το υπουργικό του γραφείο, όπου επίσης δεν κατέστη δυνατή η επισήμανση του ύποπτου φακέλου, ο υπεύθυνος είναι ένας: ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης! Ο οποίος ενώ, όπως αποδεικνύεται, δεν μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του και τους συνεργάτες του, επιμένει να υπόσχεται ότι θα σώσει την Ελλάδα από το κοινό έγκλημα και την τρομοκρατία...

ΥΓ. Μόνη λογική εξήγηση για την ομαδική αδράνεια των συνεργατών του υπουργού είναι να πίστεψαν ότι με τον φάκελο ο Καραβέλας τού έστελνε κάποιο δώρο για τον πρόσφατο γάμο του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: