"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΗΦΗΝΟ-ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Γιατί επιμένει η κ. Κεραμέως;

 


Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο φόβος της αξιολόγησης δεν είναι προνόμιο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι μια δημοκρατικά μοιρασμένη ψυχολογική ροπή. Και οφείλεται κατά μείζονα λόγο στην ανασφάλεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης. Ελλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στον εαυτό μας και στις ικανότητές του, η οποία μεταφράζεται σε έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στον διπλανό μας.  

Ας το πάρουμε απόφαση: Είμαστε μια φοβική κοινωνία που δεν έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της.  

Ενας πραγματικά μεγάλος πολιτικός θα ήταν αυτός που θα βοηθούσε την ελληνική κοινωνία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στον εαυτό της.  

Θα μου πείτε, με τέτοιο σαρκοβόρο Δημόσιο πώς θα το πετύχει; 

Ολοι θέλουν να διοριστούν στο Δημόσιο για να τρώνε σάρκες, αντί κάποιος άλλος να τρώει τις δικές τους. 

Ορισμένοι μου καταλογίζουν εμμονές με την Αριστερά. Οφείλονται στο γεγονός ότι αυτή πολιτεύεται αξιοποιώντας τις ανασφάλειές μας και την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Προχθές μόλις ο κ. Φίλης αποκάλεσε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών «τιμωρητική». Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή του «επιθεωρητισμού» – οι διάφοροι νεολογισμοί είναι η δεύτερη αιτία της εμμονής μου με την Αριστερά, από την εποχή του Ανδρ. Παπανδρέου ήδη. Αναρωτιέμαι αν ο κ. Φίλης ως πρώην υπουργός Παιδείας μπορεί να εκθέσει τα θετικά αποτελέσματα που απέφερε στη μέση παιδεία η κατάργηση του «επιθεωρητισμού». 

Φοβάμαι πως δεν τον ενδιαφέρει καν. Γι’ αυτόν ο «επιθεωρητής» αξιολογητής αντί να εκσυγχρονισθεί, απλώς καταργήθηκε μαζί με την περισπωμένη και την τρίτη κλίση. Ενα πάπαλα και πάμε μπροστά. Αυτό θα πει πρόοδος για την ογκώδη του διάνοια.

Πριν από δύο χρόνια το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Απεργία, η οποία κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια. Η αξιολόγηση έγινε. Πέρυσι ξεκίνησε η αξιολόγηση βάσει των προδιαγραφών της PISA. Πάλι απεργία που κρίθηκε παράνομη. Η αξιολόγηση έγινε. Είναι πεισματάρα η Κεραμέως. Και φέτος προχωράει στον τρίτο βαθμό αξιολόγησης, αυτή των εκπαιδευτικών. Αξιολόγηση της επιστημονικής τους επάρκειας και της εκπαιδευτικής τους ικανότητας. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να υπερασπιστεί την επιστημονική του επάρκεια ένας εκπαιδευτικός που την περασμένη εβδομάδα έλεγε πως δεν διαθέτει υπολογιστή.  

Αξιολογητές: τριμελής επιτροπή, εκ των οποίων δύο καθηγητές που δεν έχουν σχέση με τη σχολική μονάδα και ο διευθυντής της.  

∆εν ισχυρίζοµαι πως όλα θα λειτουργήσουν στην εντέλεια. Προχθες τα σχολεία έκλεισαν λόγω απεργίας. Ομως...

 

 καλά κάνει και επιμένει η κ. Κεραμέως. 

Οσο για την προεκλογική λογιστική; 

Υπολογίστε πόσοι είναι οι εκπαιδευτικοί και πόσοι οι γονείς που επιθυμούν κάποιος να ελέγχει το έργο τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: