"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: H αλήθεια περί σωτηρίας του ευρώ πονάει


Θα σώσουν οι Γερμανοί το ευρώ; Πολλοί είναι εκείνοι τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και έξω από αυτήν που ζητούν από το Βερολίνο να κάνει τολμηρά βήματα για την εξασφάλιση του μέλλοντος του νομίσματος.  

Η γερμανική κυβέρνηση βεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι πρέπει για να σώσει το ευρώ, αλλά δεν θα δημοσιοποιήσει τα μέτρα που θα λάβει για να μην ενθαρρύνει τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης να χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των ελλειμμάτων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις των γερμανών πολιτικών, όμως, δεν εγγυώνται την επιβίωση του ευρώ, επισημαίνει στη «Χέραλντ Τρίμπιουν» ο Τσαρλς Γκραντ, διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση (CER). Οποιες αποφάσεις κι αν ληφθούν πρέπει να εγκριθούν από την Μπούντεσταγκ, πολλά μέλη της οποίας αντιτίθενται στη γερμανική γενναιοδωρία απέναντι στη Νότια Ευρώπη, και από το Συνταγματικό Δικαστήριο, που αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσπιστία την εκχώρηση περισσοτέρων εξουσιών στις Βρυξέλλες. Σημασία έχει βέβαια και η κοινή γνώμη, προς την οποία όμως οι πολιτικοί σπανίως έχουν εξηγήσει τη σχέση του ευρώ με την ευημερία της χώρας.

Οταν οι «αγγλοσάξονες» σχολιαστές επικρίνουν τη Γερμανία για την επιβολή υπερβολικής λιτότητας, οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι συχνά εξωφρενικές. Ενας γερμανός αξιωματούχος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι με την άποψη αυτή συμφωνούν και πολλές χώρες του G20, δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι Αγγλοσάξονες ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης. Τέτοια πράγματα ακούει κανείς μόνο στο Πεκίνο και τη Μόσχα. 

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί στους Γερμανούς η Γαλλία. Ο Φρανσουά Ολάντ αποδεικνύεται σκληρότερος του αναμενομένου, με την επιμονή του για παράδειγμα στα ευρωομόλογα. Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την ευθυγράμμιση της Γαλλίας με την Ιταλία και άλλες χώρες προκειμένου να χαλαρώσει η λιτότητα.
Οι διαφορές ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία) και τον Νότο (Γαλλία, Ιταλία) δείχνουν ότι πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός:


Ο Νότος πρέπει να δεχθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε ορισμένους τομείς της οικονομικής πολιτικής
Η Γερμανία πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στους εταίρους της για να εκπληρώσουν τους στόχους τους, να επιτρέψει στις χώρες της Νότιας Ευρώπης να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους τους και να δεχθεί έναν βαθμό συνδιαχείρισης του χρέους. 

Θα δεχθεί η Γερμανία έναν τέτοιο συμβιβασμό; 

Ακόμη και ορισμένοι θαυμαστές της Ανγκελα Μέρκελ παραδέχονται ότι στερείται οράματος, αντιπαθεί τις φιλόδοξες ιδέες, είναι εξαιρετικά προσεκτική και δεν έχει συναισθηματικές σχέσεις με την υπόλοιπη ΕΕ. Δεν της αρέσει να της λένε οι ξένοι τι να κάνει. Δεν θέλει όμως και να γίνει η καγκελάριος που άφησε το ευρώ να καταρρεύσει. Πολλοί Γερμανοί ελπίζουν ότι τα προβλήματα του ευρώ θα λυθούν χωρίς να πληρώσουν εκείνοι ένα μεγάλο τίμημα. Ορισμένοι ανώτατοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αν η Μέρκελ και άλλοι πολιτικοί ηγέτες μπορέσουν να εξηγήσουν στον λαό αυτήν την πικρή αλήθεια, οι προοπτικές του ευρώ θα βελτιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: