"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φως στην υψηλή τεχνική της γάτας όταν πίνει νερό

Χρειάστηκε να επιστρατευτούν οι γνώσεις από τέσσερις διαφορετικές επιστήµες και η συνδροµή µιας βιντεοκάµερας υψηλής ταχύτητας για να διαλευκανθεί ένα µέγα... µυστήριο. Το πώς καταφέρνει να πίνει η γάτα τόσο γρήγορα νερό ή γάλα, χωρίς να λερώνεται!

Στην περίπτωση του σκύλου, βλέπουµε τι συµβαίνει. Χρησιµοποιεί τη γλώσσα του σαν σπάτουλα ανυψώνοντας ποσότητες νερού προς τα πάνω, µουσκεύοντας συνεχώς το σαγόνι του καιχύνοντας το νερό έξω από το µπολ. Ενίοτε βουτά και το πόδι του σ’ αυτό, όταν ζεσταίνεται πολύ.

Η γάτα όµως, όταν πάει να πιει νερό ή γάλα, το κάνει µε περισσότερη µαεστρία. «Η γλώσσα της γάτας κινείται αστραπιαία πάνω - κάτω αγγίζοντας µόνο την επιφάνεια του νερού», λέει ο Ρόµαν Στόκερ που είναι βιοφυσικός στο ΜΙΤ και µελέτησε µε συναδέλφους του από άλλα τρία πανεπιστήµια την τεχνική της γάτας. «Οταν τραβά τη γλώσσα προς τα πάνω, τονερό τινάζεται κι αυτό µαζί λόγω της αδράνειας δηµιουργώντας έναν αντίστροφο καταρράκτη».

Η στήλη του υγρού ανάµεσα στη γλώσσα της γάτας και την επιφάνεια του νερού δηµιουργείται από την ταυτόχρονη επίδραση δύο δυνάµεων, όπως εξηγεί ο Τζέφρι Αρίστοφ από το Πανεπιστήµιο του Πρίνστον. Της βαρύτητας που ωθεί το υγρό προς το µπολ και της αδράνειας που ωθεί το υγρό προς τη γλώσσα.

Η γάτα γνωρίζει ενστικτωδώς πόσο γρήγορα πρέπει να κινεί τη γλώσσα της πάνω- κάτω στο υγρό, ώστε να ισορροπεί τις δύο αυτές δυνάµεις και πότε ακριβώς πρέπει να κλείσει το στόµα της για να ρουφήξειτο υγρό πουανεβαίνει. Αν το κλείσει ένα κλάσµα του δευτερολέπτου πιο αργά, τότε η βαρύτητα θα υπερισχύσει και η στήλη υγρού θα σπάσει, µε αποτέλεσµα το υγρό να ξαναπέσει στο µπολ.

Οι γάτες κάνουν τέσσερα ρουφήγµατα ανά δευτερόλεπτο κατά µέσον όρο και κάθε ρούφηγµα ανεβάζει στο στόµα τους περίπου ένα χιλιοστόλιτρο υγρού, σύµφωνα µε τους ερευνητές. «Οι γάτες είναι εξυπνότερες από ό,τι πολλοί άνθρωποι νοµίζουν, τουλάχιστον όσον αφορά την υδροδυναµική», πρόσθεσε ο Τζέφρι Αρίστοφ που µαζί µε τους συναδέλφους του δηµοσίευσετα αποτελέσµατα της µελέτης τους στο «Science»

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: