ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η Ολλανδία σε κατάσταση σοκ αναθεωρεί τους δεσμούς της με τη Ρωσία

Της Carol Matlack / Bloomberg BusinessWeek
 


Η Ολλανδία, ένα έθνος εμπόρων, δεν θέλει γενικά να αφήνει την πολιτική να μπλέκεται με τις επιχειρήσεις. Ο θάνατος 193 Ολλανδών στη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines (MAS MK) θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.
Ο Πρωθυπουργός Mark Rutte δέχεται επίθεση από τον ολλανδικό Τύπο για την εν γένει συγκρατημένη απάντησή του στη συντριβή


«Ως εδώ-παρέμβαση τώρα» διάβαζε κανείς στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, De Telegraaf. Απηύθυνε έκκληση για δράση του ΝΑΤΟ κατά των αυτονομιστών της Ουκρανίας που είναι ύποπτοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους και που τώρα παρεμποδίζουν να επαναπατριστούν οι σωροί των θυμάτων.

 
«Πυρά» εκτοξεύονται και για τη σχέση που έχουν μεγάλες ολλανδικές επιχειρήσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία με τον Πρόεδρο Vladimir Putin. «Φέτος τον Απρίλιο, όταν η κρίση στην Κριμαία βρισκόταν στο ζενίθ της, ο [CEO της Royal Dutch Shell] Ben van Beurden εξήγησε τη σημασία της επίσκεψης στον Putin, λέγοντας πως ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση, η Shell και η Ρωσία έχουν μεγάλα σχέδια για το μέλλον», γράφει σε σχόλιο για το Politico, ο Bas Heijne, αρθρογράφος για την εφημερίδα NRC Handelsblad. Ο Heijne προσθέτει πως εταιρικοί γίγαντες όπως η Unilever (UL), η Philips (PHG) και η Heineken πιθανότατα «χορεύουν με τον δικτάτορα στη Μόσχα». Τη διαμάχη ήρθε να εντείνει ένα δημοσίευμα αυτό το σαββατοκύριακο πως η Rostec, ένας κρατικά ελεγχόμενος όμιλος της Ρωσίας, στις θυγατρικές του οποίου ανήκει η κατασκευάστρια του πυραύλου Buk που εικάζεται πως έριξε το αεροπλάνο, έχει μεταφέρει τουλάχιστον μία από τις θυγατρικές του στην Ολλανδία για να επωφεληθεί από τους χαμηλούς φόρους εταιρικούς εισοδήματος  της χώρας. «Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε την Rostec να πληρώνει λιγότερους φόρους επί των κερδών», αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας 925.nl. Σημειώνεται ωστόσο πως η ολλανδική θυγατρική δεν συμμετέχει στην κατασκευή όπλων.
 

(Ο όμιλος Rostec περιλαμβάνει μια εταιρεία που κατασκευάζει αντιαεροπορικά συστήματα συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Buk. Ο CEO της Rostec Sergey Chemezov, καθώς και η μονάδα κατασκευής Καλάσνικοφ του ομίλου, βρίσκονται στη λίστα με τους στόχους των κυρώσεων των ΗΠΑ, αλλά όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.)

 

Παρότι οι Ολλανδοί υπέστησαν μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλο έθνος στη συντριβή, ο Πρωθυπουργός Rutte δεν τάχθηκε υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και κάποιοι άλλοι ηγέτες.  


«Υπάρχει η τακτική του καλού και του κακού μπάτσου», λέει ο Jan Melissen, ειδικός σε θέματα διπλωματίας του Clingendael, του Ολλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. «Τα μεγάλα λόγια προέρχονται από τις μεγάλες δυνάμεις».
 

Ο Melissen θεωρεί πως οι περισσότεροι Ολλανδοί υποστηρίζουν την προσέγγιση του Rutte. «Η ολλανδική κοινωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Το βασικό θέμα είναι ακόμα να επιστρέψουν οι σωροί πίσω στην Ολλανδία». Αν όμως τα στοιχεία δείξουν ότι η Ρωσία ενεπλάκη στην κατάρριψη του αεροσκάφους –λέει- η Ευρώπη θα πιέσει για αυστηρότερες κυρώσεις» και η ολλανδική κοινωνία θα συνταχθεί.

Η Ολλανδία έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, που εκτείνονται από την επένδυση της Shell (RDS / Α) στο project εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πεδίο Sakhalin-2 έως τις ζυθοποιίες που διαχειρίζεται η Heineken σε διάφορες πόλεις. Επίσης, η χώρα λειτουργεί ως φορολογικός παράδεισος για τις ρωσικές εταιρείες και τους δισεκατομμυριούχους.  


Σε αντίθεση με μερικούς από τους ευρωπαίους γείτονές τους, όμως, οι Ολλανδοί δεν εισάγουν πολύ αέριο από τη Ρωσία. Η Νορβηγία είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ολλανδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου