ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ανάπτυξη και καινοτομία στο ΕΣΥ

Προέδρου της Βασιλικής Αγγειολογικής Εταιρείας της Μ. Βρετανίας.
 
Η ύφεση και η λιτότητα, που είναι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη επιδείνωση τις υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα. Μια σειρά από σημαντικούς δείκτες για τη δημόσια υγεία, όπως ψυχοπάθειες, αυτοκτονίες, χρήση απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών, επίπτωση μολυσματικών νόσων, παρουσίασε σημαντική χειροτέρευση κατά το 2010 και 2011. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας μειώθηκαν κατά 23,7% σύμφωνα με εργασία ερευνητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Η καινοτομία θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η καινοτομία είναι μία ιδέα, υπηρεσία ή προϊόν νέο για το ΕΣΥ όπως και η εφαρμογή της κατά νεωτεριστικό τρόπο. Εχει ένα ζωτικό ρόλο στην αναβάθμιση του ΕΣΥ, βελτιώνοντας την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς, αυξάνοντας διαθέσιμους οικονομικούς πόρους με αύξηση της παραγωγικότητας και συνεισφέροντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε παραγωγικές μονάδες ιατρικής τεχνολογίας. Στο ΕΣΥ εργάζονται πολλοί, ικανότατοι και δημιουργικότατοι γιατροί. Ορισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν να εισάγουν νεωτερισμούς βοηθώντας στην αναβάθμιση της υγείας και του καλού ονόματος της Ελληνικής Ιατρικής. Οι καινοτόμες ιδέες που κατ’ εξοχήν χρειάζεται ο χώρος της Υγείας είναι αυτές που ελαττώνουν το κόστος και βελτιώνουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

Η απόδειξη της επιπρόσθετης αξίας του νεωτερισμού έχει μεγάλη σημασία. Η επιπρόσθετη αξία θα πρέπει να αντανακλάται σε δείκτες κλινικής ή άλλης έκβασης, όπως εξέλιξη της νόσου, βελτίωση της εμπειρίας του ασθενούς κατά τη νοσηλεία του, μείωση των επιπλοκών και της ανισότητας στην παροχή υπηρεσιών, αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους.

Το ΕΣΥ πρέπει να καλλιεργήσει και να ενθαρρύνει μια νοοτροπία καινοτομίας στο προσωπικό και να παράσχει χώρο, χρόνο και μέσα στους γιατρούς που έχουν και προωθούν νεωτεριστικές ιδέες. Η παροχή κινήτρων και ενός νομικού πλαισίου πνευματικής ιδιοκτησίας, όπου τόσο το ΕΣΥ όσο και τα μέλη του ωφελούνται από την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, θα έστελνε σίγουρα το κατάλληλο μήνυμα στο προσωπικό του ΕΣΥ. Δυστυχώς επί του παρόντος υπάρχει ένα νομοθετικό κενό στη χώρα μας γι’ αυτή τη δραστηριότητα. Η δημιουργία ενός ινστιτούτου με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και των μελών του ΕΣΥ στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων ιδεών που βοηθούν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων στον χώρο της υγείας, θα βοηθήσει στην εδραίωση της βιοτεχνολογίας στη χώρα μας.

Ενας παρόμοιος μηχανισμός στήριξης καινοτομίας και βελτίωσης λειτουργεί από το 2006 στο ΕΣΥ της Μ. Βρετανίας με κύρια αποστολή την παροχή οικονομικής ενίσχυσης και εμπορευματοποίηση καινοτόμων ιδεών που θα ωφελήσουν τους ασθενείς και την κοινωνία. Κατά το χρονικό διάστημα 2010-2011 χορήγησε 36,5 εκατ. λίρες σε 519 προγράμματα ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών. Το ΕΣΥ της Μ. Βρετανίας στα 65 χρόνια λειτουργίας του έχει στο ενεργητικό του μια σειρά σημαντικών ανακαλύψεων, η εφαρμογή των οποίων άλλαξε τη ζωή πολλών σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, o φορητός απινιδωτής, η μαγνητική τομογραφία, η αντικατάσταση του ισχίου και άλλες. 


Πολλά ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ έχουν δικό τους τμήμα προώθησης καινοτομίας. Η ιστοσελίδα του κέντρου καινοτομίας της Cleveland Clinic στο Οχάιο αναφέρει ότι την τελευταία 10ετία ιδρύθηκαν 55 εταιρείες εμπορικού χαρακτήρα που ξεκίνησαν από καινοτομίες του προσωπικού της και έλαβαν επενδύσεις από επιχειρηματίες άνω των 650 εκατ. δολαρίων.
 
Ελπίζουμε να υπάρξει πολιτική βούληση στη χώρα μας για την αποτελεσματική και έμπρακτη υποστήριξη της καινοτομίας στο ΕΣΥ. Η κατά προτεραιότητα ένταξή της στην αναπτυξιακή πολιτική θα έχει τη δική της συνεισφορά στην έξοδο από την κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου