ΡΩΣΙΑ: Για ΠΑΝΤΑ στη θερινή ώρα! -- Γύρισε τα ρολόγια της για τελευταία φορά

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Υστερα από 30 χρόνια πιστής τήρησης της παράδοσης, η Ρωσία άλλαξε προχθες για τελευταία φορά την ώρα από χειμερινή σε θερινή και με απόφαση του προέδρου Μεντβιέντεφ θα διατηρήσει για πάντα την τρέχουσα θερινή ώρα και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει τους δείκτες προς τα πίσω όπως η υπόλοιπη Ευρώπη το φθινόπωρο.

Πρόκειται για μια από τις λίγες πρωτοβουλίες με την προσωπική σφραγίδα του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος επέμεινε στην επιλογή του, αν και οι ειδικοί δυσκολεύονται να καταλήξουν αν υπάρχει και ποιο είναι το όφελος από την καινοτομία, που υπολογίζεται σε 8% ή 57 λεπτά περισσότερο ηλιακό φως το φθινόπωρο.

Ο ίδιος διατύπωσε την ιδέα για πρώτη φορά το 2009 με το ετήσιο μήνυμά του στη Βουλή, υποστηρίζοντας με πάθος ότι οι πολίτες άλλαζαν την ώρα «βρίζοντας» γιατί ταράζονταν οι βιορυθμοί τους, με συνέπεια «είτε όλοι να αποκοιμιούνται είτε να ξυπνούν νωρίς και να μην ξέρουν τι να κάνουν επί μία ολόκληρη ώρα, για να μην αναφέρω τις δυστυχείς αγελάδες και τα άλλα ζώα, που δεν κατανοούν την αλλαγή της ώρας και γιατί έρχονται να τα αρμέξουν διαφορετική ώρα».

Την προεδρική πρόταση υποστήριξαν εξαρχής πολλοί επιφανείς πολιτικοί παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Ανω Βουλής Σεργκέι Μιρόνοφ, ο οποίος κατά καιρούς επικαλέστηκε στοιχεία ειδικών ότι κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας αυξάνονται κατά 12% οι κλήσεις στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών, οι αυτοκτονίες κατά 66%, ο αριθμός των κάθε είδους ατυχημάτων κατά 29% και η θνησιμότητα από έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 75%. Ο κ. Μιρόνοφ είναι ένας από τους πολλούς που εκτιμά ότι «η εποχική αλλαγή της ώρας επέφερε βλάβες στην υγεία των πολιτών, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι το όφελος από την οικονομία σε ηλεκτρική ενέργεια», που έχει υπολογιστεί μόλις σε 0,1-0,3% λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ρωσίας.

Γιατροί, ψυχίατροι και άλλοι επιστήμονες, πάντως, δεν βιάζονται να είναι τόσο κατηγορηματικοί, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν έγκυρα καταγεγραμμένα επιστημονικά δεδομένα στη σχετική φιλολογία, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που μιλούν για «παραμύθια που διηγούνται κάποιοι παθολόγοι», συγκρίνοντας τις συνέπειες για τους πλέον ευαίσθητους στις αλλαγές της ώρας -μεταξύ των οποίων σίγουρα συγκαταλέγεται και ο κ. Μεντβιέντεφ- με εκείνες από μια αεροπορική πτήση μεγάλης απόστασης και τίποτε περισσότερο.

avgerinos@ellada-russia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου