ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: AEI μπλουζ στο Διδυμότειχο

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο ιδρύθηκε το 2007 ως τμήμα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Επέζησε για εθνικούς και πολιτικούς λόγους από τη μεταρρύθμιση επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου το 2012 – το «Σχέδιο Αθηνά», όπως ονομάστηκε η (αποτυχημένη) προσπάθεια αναδιάταξης του πανεπιστημιακού χάρτη, που είχε πρόθεση καταργήσεις και συγχωνεύσεις θνησιγενών τμημάτων, κυρίως ΤΕΙ.

Στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου δεν υπήρχαν μόνιμοι πανεπιστημιακοί και οι κτιριακές εγκαταστάσεις ήταν λιγοστές, αν εξαιρεθεί το Δημοτικό Θέατρο που χρησιμοποιείται ως αμφιθέατρο. Λειτούργησε ως ΤΕΙ, μέχρι την «πανεπιστημιοποίησή» του από τον τέως υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου το 2019. Από τότε ανήκει στο Διε-θνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. 

Οπως μου επισημαίνουν πανεπιστημιακοί, τότε αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα του τμήματος. Οι ωρομίσθιοι, οι οποίοι δίδασκαν την περίοδο που ήταν ΤΕΙ, δεν ήταν δυνατό να συνεχίζουν να διδάσκουν σε πανεπιστημιακό τμήμα, αφού δεν είχαν διδακτορικό. Μόλις στο τέλος του 2022 διορίσθηκαν οι δύο πρώτοι επίκουροι καθηγητές του τμήματος, οι οποίοι επωμίσθηκαν τη διδασκαλία πολλών μαθημάτων: δέκα ο πρώτος και έντεκα ο δεύτερος.

Τα προβλήματα αυτά ήταν που οδήγησαν εδώ και τρία χρόνια στη σκέψη για μεταφορά της στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπάρχει το Τμήμα Ιατρικής και θα μπορούσε να την υποστηρίξει.

Ωστόσο, καθώς η Νοσηλευτική θα «μετοικούσε» στην Αλεξανδρούπολη, ετέθη η ιδέα να ιδρυθεί Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο
. Μάλιστα, υπήρξε και η υπόσχεση και δεύτερου τμήματος, Διατροφολογίας.

Από το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζεται το Τμήμα Ψυχολογίας να περιληφθεί άμεσα στο μηχανογραφικό δελτίο.  

Ενα τμήμα όμως δεν επιβιώνει μόνο με φοιτητές. Χρειάζεται μόνιμους διδάσκοντες, τεχνικό εκπαιδευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και εγκαταστάσεις. Οι προσπάθειες εξεύρεσης προσωρινής εγκατάστασης που έγιναν το προηγούμενο διάστημα «κόλλησαν» λόγω διαφωνιών μεταξύ των τοπικών αρχόντων (τοπικοί βουλευτές, δήμαρχος, περιφέρεια και Δημοκρίτειο).

Ετσι, υπάρχει ο κίνδυνος η πορεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Διδυμότειχου να είναι παρόμοια με αυτήν του Τμήματος Νοσηλευτικής.

Τα περιφερειακά πανεπιστήμια σε Θράκη, Δυτική Μακεδονία και Αιγαίο χρειάζονται στήριξη όχι μόνο για ακαδημαϊκούς αλλά και για εθνικούς λόγους. Η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος εκτός από την έκθεση σκοπιμότητας, που απαιτεί μια ορθολογική ανάπτυξη της ανώτατης παιδείας, προϋποθέτει και την απαραίτητη «προίκα».  

Η «περιπέτεια» της Νοσηλευτικής αποδεικνύει ότι...

 

 η ύπαρξη ενός τμήματος σε μία πόλη δεν της φέρνει ανάπτυξη εάν δεν έχει σχεδιαστεί με σοβαρότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου