ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η Φινλανδία πετά από πάνω της τη φινλαδοποίηση!

 


Γράφει το ΕΜΟ ΤΕΑΜ

Πως (φαίνεται να) την πάτησε έτσι ο Βλαδίμηρος;

Εισέβαλε στην Ουκρανία με βασικό πρόσχημα να αποτρέψει την είσοδο της Ουκρανίας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, ιδίως στο ΝΑΤΟ.

Οι προϋπάρχουσες ζυμώσεις με τη Φινλανδία και τη Σουηδία μπήκαν στην επιτάχυνση, σε βαθμό που αναμένεται και οι δύο σκανδιναβικές χώρες να θεωρείται πως θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το προσεχές καλοκαίρι.

Άλλωστε η ρωσική απειλή είναι πλέον κάτι παραπάνω από υπαρκτή, δεν είναι θεωρητική κι αυτό το καταλαβαίνουν οι πολίτες, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται οι απόψεις τους στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Ειδικά η Φινλανδία, που έχοντας ιστορικές διαμάχες με τη Ρωσία ή Σοβιετική Ένωση παρά το μικρό της μέγεθος (5,5 εκατ. κάτοικοι) διατηρεί τη δυνατότητα επιστράτευσης 300Κ εφέδρων, είναι η πρώτη που μπήκε δυνατά στις συζητήσεις

Η ουδέτερη στον Β΄ΠΠ Σουηδία επίσης καλείται να επιλέξει. Εύκολη μάλλον η απόφαση καθώς πια θα είναι περικυκλωμένη από χώρες του ΝΑΤΟ μιας και Νορβηγία και Δανία υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της Συμμαχίας.

Σε ανύποπτο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ χρόνο, ο Στόλτενμπεργκ είχε προειδοποιήσει: «η Ρωσία μπορεί να βρεθεί με περισσότερο ΝΑΤΟ στην περιοχή της, αν εισβάλει στην Ουκρανία».

Λίγοι έδωσαν σημασία στη δήλωση. Όμως ο ΓΓ δεν μπλόφαρε. Κυριολεκτούσε.

Κι έτσι χαλαρά οι Ρώσοι θα βρεθούν με επιπλέον 1.340 km συνόρων με το ΝΑΤΟ. 

Δεν το λες κι επιτυχία.

Εκτός αν προλάβουν αν εισβάλουν και στην Φινλανδία, κάνοντας ταυτόχρονα δύο πολέμους έναν στα νοτιοδυτικά κι έναν στα βορειοδυτικά!

Έχουν τα μέσα να υποστηρίξουν, δύο ταυτόχρονες πολεμικές συγκρούσεις;

Η Φινλανδία πάντως πετά από πάνω της τη φινλαδοποίηση, την ουδετερότητα δηλαδή στην οποία υποχρεώθηκε λόγω γειτνίασης με τους Σοβιετικούς να πάει κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, δίνοντας το όνομα της σε όλα τα μετέπειτα σχέδια ουδετερότητας.

Όποιος νόμιζε πως...

 

 η διεθνής σκακιέρα είναι εύκολα αναγνώσιμη, υπέστη μια ματαίωση. 

Όπως ίσως και ο Βλαδίμηρος!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου