ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Toυ ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ
Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να χορηγήσει voucher κατάρτισης στους επιστήμονες είναι, όπως εμμέσως ισχυρίζεται, ταμειακός.
Τμήμα των κονδυλίων, απροσδιόριστο προς το παρόν, θα προέλθει από ευρωπαϊκούς πόρους. Το συνολικό κόστος του Προγράμματος ανέρχεται στα 193 εκατ. ευρώ και η σχετική προκήρυξη μας ενημερώνει ότι χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και «δύναται» να χρηματοδοτηθεί και από το ΕΣΠΑ. Αφορά 180.000 επιστήμονες. Αν όλοι αυτοί επιδοτούντο όπως και οι εργαζόμενοι, με 800 ευρώ, το συνολικό κόστος θα ήταν μικρότερο κατά 50 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι ο ένας να δουλεύει τον άλλον.
Η Ελλάδα δουλεύει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ισχυριζόμενη ότι εκτελεί προγράμματα κατάρτισης επιστημόνων. Τυπικώς θα είναι εντάξει, κανένας από τις Βρυξέλλες δεν πρόκειται να πει το παραμικρό.
Επίσης ορισμένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης δουλεύουν τους επιστήμονες και τους εμπλεκόμενους θεσμούς. Με προγράμματα που στήνονται στο πόδι και τη χρήση αυτόματης μετάφρασης από το Google.
Τέλος και οι καταρτιζόμενοι έχουν το δικό τους μερίδιο στο δούλεμα καθώς δεν χρειάζεται να κάνουν και πολλά για να πάρουν το πιστοποιητικό και τα 600 ευρώ. Αρκεί να κάνουν κλικ στα μαθήματα.
Και κάπως έτσι, όλοι θα βγάλουν κάτι. Οι επιστήμονες θα πάρουν το εξακοσάρι τους, τα Κέντρα Κατάρτισης θα πάρουν 470 ευρώ το κεφάλι και από αυτά θα αφαιρέσουν το 25% για τις πλατφόρμες εκπαίδευσης συν 50 ευρώ για τους φορείς Πιστοποίησης.
Ολο αυτό, όμως, έχει και κάτι το αναξιοπρεπές:
Επιστήμονες θα παριστάνουν ότι επιμορφώνονται από φορείς που παριστάνουν ότι επιμορφώνουν περί ψηφιακού μετασχηματισμού.
Και, τελικά, τι συμβαίνει;
Είναι, απλώς, ένα ρουσφέτι στα Κέντρα Κατάρτισης και στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες;
Για να δώσουμε απάντηση σε αυτό, θα πρέπει...
να δούμε τι ποσό θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.
Αν δεν υπάρξει γενναία χρηματοδότηση του Προγράμματος, τότε υπάρχει θέμα και ο προϋπολογισμός ενίσχυσε εμμέσως τα Κέντρα, ενώ θα μπορούσε, με μικρότερο κόστος, να δώσει τα 800 ευρώ στους δικαιούχους.
Αν το Πρόγραμμα χρηματοδοτηθεί, θα έχουμε μικρότερη επιβάρυνση του προϋπολογισμού, αλλά και πάλι θα εγείρεται ζήτημα αξιοπρέπειας και χρηστής διαχείρισης των κονδυλίων.
Ηδη ορισμένες επαγγελματικές ομάδες κατήγγειλαν τη διαδικασία ως άγονη και αναξιοπρεπή.
Ενδεχομένως η κυβέρνηση θα μπορούσε να υλοποιήσει το ίδιο Πρόγραμμα, σε συνεργασία με τις επαγγελματικές ενώσεις, τα επιμελητήρια ή και τα δημόσια Πανεπιστήμια. Ο αντίλογος εδώ προτάσσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης και ισχυρίζεται ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να χορηγηθούν γρήγορα τα επιδόματα στους επιστήμονες.
Όπως και αν έχει, το σχέδιο χωλαίνει, μπάζει από διάφορες πλευρές. Όμως συνολική εικόνα θα έχουμε όταν μάθουμε τι θα πληρώσει η Ευρώπη και τι ο φορολογούμενος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου