ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΘΕΡΙΑΚΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Τελευταίο τσιγάρο

Του ΚΩΣΤΑ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ

Το εξουθενωμένο τσούρμο του Κολόμβου απόρησε βλέποντας παράξενα ανθρώπινα(;) όντα να εισπνέουν σε κατάσταση έκστασης καπνό από φλεγόμενα φύλλα. Αγνωστοι τόποι, αλλόκοτες συνήθειες βαρβάρων σκέφτηκαν οι Ευρωπαίοι μιμούμενοι αυτό που έβλεπαν. Ενθουσιάστηκαν κι αυτή ήταν η απαρχή ενός ολοκαυτώματος υγείας αιώνων.  

Κατόπιν ένας διανοούμενος διπλωμάτης –πίσσα στο όνομά του– ο Ζαν Νικό έκανε τις πρώτες εισαγωγές στη Γαλλία και από εκεί τάχιστα ο καπνός διαχύθηκε παντού, εισβάλλοντας  στα πνευμόνια της οικουμένης, βυθίζοντας  σε αταξικό εθισμό πλούσιους και φτωχούς. 

Παρότι οι ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος τεκμηριώθηκαν επιστημονικά τις τελευταίες δεκαετίες, εκστρατείες κατά της νέας μόδας έγιναν από τις αρχές του 17ου αιώνα που περιελάμβαναν από υπερφορολόγηση και καταδίκη της χρήσης με παπική βούλα έως ιαματικά μαστιγώματα. Ωστόσο, καμία ακριβοδίκαιη ιστορία δεν θα διαγράψει από τις σελίδες της τη σθεναρή  εμπλοκή του τσιγάρου στη ζωή των ανθρώπων: δίοδος ακτιβιστικής ενηλικίωσης πιτσιρικάδων, ενέχυρο χειραφέτησης γυναικών, κοσμικό σπορ, αποκούμπι σε βαριά σεκλέτια, προσάναμμα στο αντριλίκι, συχνά πιο ζωτικό από τροφή για φυλακισμένους, εξόριστους, σύμμαχος πολεμιστών αλλά και χαρτογιακάδων.

Κορυφαία απόδειξη τού πόσο  η νικοτίνη εμπότιζε το αίμα των χρηστών; 

Καταδικασμένοι σε θάνατο, επέλεγαν –χωρίς να έχουν αλήθεια πολλές εναλλακτικές– σαν τελευταία τους επιθυμία, να μετρήσουν μαζί με τις ύστατες  αναπνοές και τζούρες από το κερασμένο τσιγάρο των δημίων.

Στα δικά μας

Aκούστηκε και αυτό σαν καινοτόμα πρόταση στο λίκνο της δημοκρατίας, με επίκληση  δικαιωμάτων αλλά με δεδομένο τον σεβασμό στο υπέρτερο δίκιο των μη καπνιστών. Γιατί να μην υπάρχουν μαγαζιά ενηλίκων αυστηρά μόνο για καπνιστές; Εκεί, οι εξαρτημένοι μέσα στην πυκνή ομίχλη, σε κλίμα σύμπνοιας, θα τραβούν ανενόχλητοι τις ρουφηξιές τους. 

Η ιδέα απορρίφθηκε αμελλητί. Ο λόγος:  


Το ετήσιο κόστος (θεραπείες, νοσηλείες, φάρμακα  κ.λπ.) από τις συνέπειες του καπνίσματος ξεπερνά τα τρία (3)  δισ. ευρώ. Η συνήθεια του ενός βλάπτει την τσέπη του άλλου, τόσο απλά.  

Φαντάζεστε εάν το κόψουμε όλοι, γυναίκες κι άνδρες, να πέσουν βραχυπρόθεσμα αυτά τα χρήματα στην υγιή οικονομία;

Από το Αξιον Εστί, έτσι, αγεφύρωτα με τα προηγούμενα, εις μνήμην πεσόντων ηρώων, καπνιστών και μη, για την προσεχή επέτειο: «...Οπου απιθώνανε χάμου τα φορεία οι νοσοκόμοι, με τον κόκκινο σταυρό στο περιβραχιόνιο, φτύνοντας μέσα στις παλάμες, και το μάτι τους άγριο για τσιγάρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου