Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
«Κύριε πρόεδρε, σας κουράζω λίγο αλλά 4 χρόνια είναι, κάπως πρέπει να τα πω». Και τα είπε. Ο τέως, πλέον, υπουργός Εξωτερικών ήθελε πριν φύγει από το υπουργείο να πει όσα περισσότερα μπορούσε.
Ετσι, αναφέρθηκε στα προχωρημένα σχέδια της κυβέρνησης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι πρόκειται για έτοιμα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία εν μέρει περιέγραψε.
Ετσι, αναφέρθηκε στα προχωρημένα σχέδια της κυβέρνησης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι πρόκειται για έτοιμα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία εν μέρει περιέγραψε.
Ομως πόσο πολιτικά ορθό είναι και, κυρίως, προς όφελος του εθνικού συμφέροντος της χώρας, να ανακοινώνεται ένα τόσο σοβαρό θέμα της εξωτερικής πολιτικής στο πόδι;
Επειδή επιθυμούσε ο Νίκος Κοτζιάς να αποχωρήσει λέγοντας σε όλους πως «η δουλειά έγινε από μένα, όχι από τον επόμενο», δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα, είχε το δικαίωμα να προβεί σε τέτοιου είδους αποκαλύψεις στο πλαίσιο μιας τελετής παράδοσης-παραλαβής;
Η εκμετάλλευση για επικοινωνιακούς λόγους μεγάλων ζητημάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει πλέον. Ο,τι και αν έκαναν οι υπουργοί και τα στελέχη της ήταν πάντα σε συνάρτηση με τους κομματικούς πόντους που κέρδιζαν.
Οπως έκαναν με τη συμφωνία των Πρεσπών, αγνοώντας συνειδητά και σκόπιμα την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, αποκλειστικά και μόνο για να κεφαλαιοποιήσουν τη «νίκη». Να το παρουσιάσουν ως ένα θέμα που «έλυσε» ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η Ελλάδα.
Το ίδιο επιχειρούν και τώρα να πράξουν με ένα θέμα που η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει casus belli. Και το κάνουν με τόση ελαφρότητα, φέρνοντας προ τετελεσμένων γεγονότων για μια ακόμα φορά τον πολιτικό κόσμο της χώρας, επειδή ο κ. Κοτζιάς «κάπως πρέπει να τα πει».
Οι πρώτες αντιδράσεις φανερώνουν την πολυπλοκότητα και την ευαισθησία ενός θέματος που αν προχωρήσει χωρίς εθνική συνεννόηση και χωρίς την ατσαλένια υποστήριξη όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου θα αποβεί μοιραίο.
Πώς όμως να συμβεί αυτό όταν ανακοινώνουν προειλημμένες αποφάσεις;
Οι δηλώσεις Κοτζιά για επέκταση αιγιαλίτιδας καταρχάς στο Ιόνιο παράγουν ήδη αποτελέσματα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Μέχρι στιγμής οι πρώτες τοποθετήσεις πρώην υπουργών και ειδικών αναλυτών εμφανίζονται αρνητικές, όχι επειδή αρνούνται το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκταθεί στα 12 μίλια, αλλά για τη στρατηγική που ακολουθείται. Κάποιοι θεωρούν ότι ξεκινώντας από το Ιόνιο αναγνωρίζεται η θέση της Τουρκίας περί ειδικών συνθηκών στο Αιγαίο (Βενιζέλος, Συρίγος), άλλοι βρίσκουν το επιχείρημα αυτό προσχηματικό και θεωρούν πως η ρήξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει χωρίς φοβικά σύνδρομα και στις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου που δεν γειτνιάζουν με την Τουρκία (Λυγερός).
Το δεδομένο είναι ότι...
ενεργοποιούν ένα μεγάλο εθνικό μέτωπο, όταν το προηγούμενο (Σκοπιανό) χάσκει ακόμα ορθάνοιχτο και επικίνδυνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου