ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - UNESCO - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Επί τάπητος το αίτημα του Κοσόβου

Το εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO αποφάσισε την Τετάρτη να επικυρώσει την κατάθεση του αιτήματος του Κοσόβου για συμμετοχή ως πλήρες μέλος στον οργανισμό προς τελική ψήφιση, παρά τις αντιδράσεις της Σερβίας, η οποία αντιμετωπίζει την κίνηση αυτή ως ένα ακόμη απαράδεκτο βήμα προς την αναγνώριση της πρώην επαρχίας της ως ανεξάρτητου κράτους. 


 «Hταν ένα μικρό, αλλά συναισθηματικό βήμα μπροστά σε έναν μακρύ δρόμο», έγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Πετρίτ Σελίμι, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μετά την ψηφοφορία.  


Η αποδοχή ή μη του αιτήματος του Κοσόβου θα αποτελέσει αντικείμενο ψηφοφορίας στη γενική διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο. Για την έγκρισή του χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων των συνολικά 195 μελών.
 

Η Σερβία αντιτίθεται σε κάθε κίνηση προς τη διεθνή αναγνώριση του Κοσόβου ως επίσημου ανεξάρτητου κράτους και υποστηρίζει ότι η Πρίστινα δεν προτίθεται να προστατεύσει τα σερβικά θρησκευτικά μνημεία, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή. Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης στο Κόσοβο, Μάρκο Ντιούριτς, ανέφερε ότι παρά την απόφαση της Τετάρτης, το Βελιγράδι δεν θα σταματήσει να προσπαθεί, ώστε να αποτραπεί η συμμετοχή του Κοσόβου στο πολιτιστικό όργανο του ΟΗΕ. «Θα συνεχίσουμε τον διπλωματικό μας αγώνα τις επόμενες ημέρες, επειδή ο πόλεμος για να εμποδισθεί η συμμετοχή του Κοσόβου στην UNESCO δεν έχει τελειώσει ακόμη», υπογράμμισε ο ίδιος.
 

Την Τετάρτη, Σέρβοι του Κοσόβου διαδήλωσαν μπροστά σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι στην Γκρατσάνιτσα λίγο πριν από την επίμαχη ψηφοφορία. Περίπου 200 Σέρβοι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στη διχασμένη Μιτρόβιτσα σε μία πορεία από το πανεπιστήμιο της πόλης προς τη γέφυρα, πάνω από τον ποταμό Ιμπαρ, ο οποίος χωρίζει τον σερβικό και τον αλβανικό πληθυσμό της πόλης.
 

Κατά την εθνοτική σύγκρουση τον Μάρτιο του 2004, 19 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 800 κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονταν 29 εκκλησίες και μοναστήρια. Τα διεθνή δικαστήρια που συγκροτήθηκαν στην Πρίστινα έχουν καταδικάσει αρκετούς από τους υπευθύνους για την καταστροφή της σερβικής κληρονομιάς, με ποινές από 21 μήνες έως και 16 έτη.
 

Πολλά από τα πιο σημαντικά ορθόδοξα σερβικά εκκλησιαστικά οικοδομήματα βρίσκονται στο Κόσοβο και ήδη δύο εντάσσονται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
 

Ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δεσμεύθηκε ότι:

Το ζήτημα ένταξης του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς θα συζητηθεί εκτεταμένα στον διάλογο που έχει ανοίξει η Ε.Ε. μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.  


Η Σερβία, ωστόσο, δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο για να αποτρέψει τη συμμετοχή του Κοσόβου στην UNESCO. Το Κόσοβο μπορεί να συμμετάσχει στον πολιτιστικό οργανισμό χωρίς απαραιτήτως να είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου