ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Δείτε την υπογραφή Παρασκευόπουλου στοn ΣΥΡΙΖΟ- νόμο που αποφυλάκισε τους φονιάδες της Ύδρας

Ρεπορταζ από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ενώ στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλά για μυθεύματα, παραδέχεται ότι οι αποφυλακίσεις των Γεωργιανών που συνελήφθησαν με τα αποφυλακιστήρια στην τσέπη έγιναν με το «δικό» του νόμο 4322/2015 - Πώς καταρρίπτεται η προσπάθεια παραπλάνησης

Μπορεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με δελτίο Τύπου να επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του protothema.gr για την αποφυλάκιση των δυο ληστών δολοφόνων του εστιάτορα στην Ύδρα, μιλάει όμως για μυθεύματα σε ό,τι έχει να κάνει με τις διατάξεις που εκμεταλλεύθηκαν οι δυο Γεωργιανοί, καθώς υποστηρίζει πως προϋπήρχαν του νόμου 4322 που φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. 


Όμως η πραγματικότητα εκθέτει τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς στο άρθρο 12 του δικού του νόμου,  που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου του 2015 με τίτλο «Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης» αναφέρεται ξεκάθαρα πως όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί μέχρι δέκα χρόνια κάθειρξης αποφυλακίζονται εάν έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους και μάλιστα με οποιονδήποτε τρόπο!

Με άπλα λόγια οι δυο Γεωργιανοί που είχαν καταδικαστεί σε δέκα χρόνια το 2012, τον Ιούλιο του 2015 αποφυλακίστηκαν από το νόμο που φέρει την υπογραφεί του Νίκου Παρασκευόπουλου.  Συγκεκριμένα ο νόμος 4322/2015 αναφέρει: «Κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής»,  επισημαίνοντας βέβαια πως: «Όσοι απολύονται, κατ’ εφαρμογή της παρούσας διάταξης, αν υποπέσουν, μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκισή τους, σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία έχουν απολυθεί υπό όρο».

Στον ίδιο νόμο όσοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μεγαλύτερη των 10 ετών: «Κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των  δέκα έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης ποινής που τους επιβλήθηκε».






H αποκάλυψη του www.protothema.gr

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις των μάχιμων αστυνομικών που αναγκάζονται να συλλαμβάνουν ξανά και ξανά τους ίδιους κακοποιούς, οι οποίοι αποφυλακίζονται και επιστρέφουν αμέσως στην ενεργό δράση:

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του protothema.gr δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι εκθέτει τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος προσπαθεί με λεκτικά παιγνίδια να πετάξει την ευθύνη από πάνω του. Μοιάζει απίστευτο κι όμως: Στις 14 Ιουλίου και στις 9 Ιουνίου αποφυλακίστηκαν οι δύο από τους επτά Γεωργιανούς ληστές που λήστεψαν και δολοφόνησαν τον εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου τα ξημερώματα της Κυριακής, στην Ύδρα. Οι δύο σκληροί ληστές εκμεταλλεύτηκαν τις ευνοϊκές διατάξεις του  «νόμου Παρασκευόπουλου» για να πετάξουν στην ελευθερία και να «αναβαθμίσουν» την εγκληματικής τους δράση.

Μάλιστα, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς με τα αποφυλακιστήρια στην τσέπη, γεγονός που αναδεικνύει το πόσο σκληροί και αμετανόητοι ήταν.  Ο 30χρονος Ιγκόρ Τσακμάζοφ και ο 34χρονος Ιρακλί Κατζάτζεφ, είχαν αποφυλακιστεί πριν λίγες εβδομάδες και συγκεκριμένα ο πρώτος στις 14.7.15 από το κατάστημα Κορυδαλλού όπου φυλακίστηκε στις 27.11.12 για κλοπές και ο δεύτερος από το σωφρονιστικό κατάστημα Τρικάλων στις 9.6.15 όπου βρισκόταν από τις 22.11.12 για κλοπές και ληστείες, ενώ τους συνόδευε η υποσημείωση ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερη βίαιη συμπεριφορά.

Παραμένει λοιπόν απορίας άξιον πώς αυτοί οι άνθρωποι αποφυλακίστηκαν και πριν καν συμπληρωθεί μήνας συνελήφθησαν για ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα. Εκτός από τους δύο και οι υπόλοιποι πέντε συλληφθέντες μπαινόβγαιναν στις φυλακές, κανείς τους δεν είχε εργασία και μόνιμη κατοικία, ενώ οι πληροφορίες της Αστυνομίας λένε ότι μετά την Ύδρα θα συνέχιζαν την εγκληματική τους δράση και στα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού, τον Πόρο και τις Σπέτσες.

Επιβεβαιώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Πλήρως επιβεβαιώνει το  υπουργείο Δικαιοσύνης το δημοσίευμα του protothema.gr ότι οι δύο από τους επτά Γεωργιανούς  που λήστεψαν και δολοφόνησαν τον εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, στην Ύδρα, είχαν αποφυλακιστεί   πρόσφατα με  τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του λεγόμενου «νόμου Παρασκευόπουλου», ανεξάρτητα αν για τα μάτια του κόσμου χαρακτηρίζει  το δημοσίευμα «μύθευμα».

Το  protothema.gr (Δημήτρης Πώποτας και Άρια Καλύβα) αποκάλυψαν ότι στις 14 Ιουλίου και στις 9 Ιουνίου 2015 αποφυλακίστηκαν οι δυο από τους επτά Γεωργιανούς ληστές με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου 4322/2015, που ψηφίστηκε  με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου.

Μάλιστα όταν συνελήφθησαν  οι Γεωργιανοί από τους αστυνομικούς είχαν στην τσέπη τους τα αποφυλακιστήρια.

Κατ΄  αρχάς το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει  σε ανακοίνωσή του ότι με αφορμή δημοσιευμάτων «με μυθεύματα» που αναφέρουν ότι «δήθεν δύο κατηγορούμενοι για τη θανατηφόρα  ληστεία στην  Ύδρα εκμεταλλεύτηκαν τον πρόσφατο νόμο 4322/2015 για να  αποφυλακιστούν», επισημαίνει ότι «στην πραγματικότητα έγινε χρήση ισχυουσών διατάξεων απόλυσης υπό όρο που αποτελούν επιβιώσεις ή επαναλήψεις παλαιότερων ρυθμίσεων χωρίς αλλαγές».

Με άλλα λόγια το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβιώνει ότι οι Γεωργιανοί αποφυλακίστηκαν με τον  νόμο 4322/2015 του κ. Παρασκευόπουλου και για να διασκεδάσεο το θέμα, προσθέτει ότι «ο νόμος Παρασκευόπουλου» επανέλαβε παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια και χάριν εντυπώσεων το υπουργείο  Δικαιοσύνης επικαλούμενο την επανάληψη   παλαιότερης νομοθετικής  ρύθμισης, προσπαθεί -εμμέσως πλήν σαφώς- να πει ότι δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που έκαναν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Παραλείπει όμως εντέχνως να αναφέρει ή έστω να αφήσει να εννοηθεί, ότι ο κ. Παρασκευόπουλος είχε την διακριτική ευχέρεια και δυνατότητα να μην επαναλάβει στο δικό του νόμο 4322/2015 την επίμαχη ρύθμιση.

Κατά συνέπεια ο κ. Παρασκευόπουλος ενήργησε απόλυτα συνειδητά, έχοντας μάλιστα και την ιδιότητα του Πανεπιστημιακού Καθηγητή της Θεσσαλονίκης και επανέλαβε την επίμαχη  νομοθετική ρύθμιση στον «δικό» του νόμο (Ν. 4322/2015).

Στην  προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα το υπουργείο Δικαιοσύνης, σημειώνει ότι ο νόμος 4322/2015 «προέβλεψε διαβαθμισμένη σύντμηση χρόνου απόλυσης υπό όρο κρατουμένων, εφόσον αυτοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή πιστοποιημένη αναπηρία, πράγμα που δεν συνέτρεχε στην περίπτωση της Ύδρας».

Έτσι με την επισήμανση αυτή, το υπουργείο αφελώς επαναφέρει και αναμοχλεύει το θόρυβο   που είχε γίνει για το θέμα της δυνατότητας αποφυλάκισης   μέλους της  τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη,  με τις φωτογραφικές ρυθμίσεις του νόμου 4322/2015.

Κλείνοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης την ανακοίνωσή του,  δεν παραλείπει να υπενθυμίζει  και το «αυτονόητο».

Συγκεκριμένα, καταλήγει το υπουργείο Δικαιοσύνης: «Υπενθυμίζεται πάντως το αυτονόητο, ότι για όλες τις πρόσκαιρες ποινές εγκλεισμού φθάνει κάποτε η ώρα της απόλυσης και ότι μια επιμήκυνση του χρόνου κράτησης συνήθως δεν μειώνει τα ποσοστά υποτροπής στο έγκλημα. Ίσα ίσα καθιστά την κοινωνική επανένταξη δυσκολότερη και επομένως τη δευτερογενή εγκληματικότητα πιθανότερη».

Διαβάστε το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης με το οποίο επιβεβαιώθηκαν οι αποκαλύψεις του protothema.gr:

«Προς αποφυγήν δημιουργίας σύγχυσης εξαιτίας πρόσφατων δημοσιευμάτων με μυθεύματα, ότι δήθεν δύο κατηγορούμενοι για τη θανατηφόρα  ληστεία στην  Ύδρα εκμεταλλεύτηκαν τον πρόσφατο νόμο 4322/2015 για να  αποφυλακιστούν, σημειώνονται τα εξής:

Στην πραγματικότητα έγινε χρήση ισχυουσών διατάξεων απόλυσης υπό όρο που αποτελούν επιβιώσεις ή επαναλήψεις παλαιότερων ρυθμίσεων χωρίς αλλαγές. Αντίθετα το παραπάνω πρόσφατο νομοθέτημα για τις ποινές προέβλεψε διαβαθμισμένη σύντμηση χρόνου απόλυσης υπό όρο κρατουμένων, εφόσον αυτοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή πιστοποιημένη αναπηρία, πράγμα που δεν συνέτρεχε στην περίπτωση της Ύδρας.

Υπενθυμίζεται πάντως το αυτονόητο, ότι για όλες τις πρόσκαιρες ποινές εγκλεισμού φθάνει κάποτε η ώρα της απόλυσης και ότι μια επιμήκυνση του χρόνου κράτησης συνήθως δεν μειώνει τα ποσοστά υποτροπής στο έγκλημα. Ίσα ίσα καθιστά την κοινωνική επανένταξη δυσκολότερη και επομένως τη δευτερογενή εγκληματικότητα πιθανότερη»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου