ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τι πληρώνουμε πάλι;


Ο Νίκος Φίλης χτύπησε το χέρι στο τραπέζι της δημόσιας τηλεόρασης και φώναξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ταξικό πρόσημο: «φορολογούμε το κεφάλαιο και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Οι προηγούμενοι μείωσαν τον συντελεστή, εμείς τον αυξάνουμε.» 

Ναι, όντως, έτσι είναι. Το έσοδο θα μετρηθεί στο ταμείο. Όμως το ταμείο θα έχει διαρροή από τη μείωση της απασχόλησης και την ανάσχεση επενδυτικών σχεδίων. Όταν οι επιχειρήσεις φορολογούνται περισσότερο, τότε επενδύουν λιγότερο και προτιμούν τις απολύσεις από τις προσλήψεις.

Ας είναι. Ο Νίκος Φίλης επιμένει ότι η συμφωνία έχει ταξικό πρόσημο. Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Η οριζόντια αύξηση της φορολογίας είναι ταξικά άδικη καθώς επιβαρύνονται οι ασθενέστεροι. Με την αύξηση του ΦΠΑ ο άνεργος και ο πλούσιος θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο. Έτσι, βέβαια, θα οξυνθεί η ταξική συνείδηση του ανέργου, αλλά, λογικά, δεν ήταν αυτός ο κύριος στόχος της κυβέρνησης.

Τα μέτρα που έρχονται προβλέπουν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι θα δουν το μισθό τους να μειώνεται και οι εργοδότες το κόστος απασχολησης να αυξάνεται. Μαντέψτε από πού θα προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν πόρους.

Το πακέτο λέει λίγα για αύξηση εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής.  

Κάτι λέει για λαθρεμπόριο, δεν αναφέρεται, όμως, στις τριγωνικές συναλλαγές. Και εντάξει, οι δανειστές ακούν για πάταξη της φοροδιαφυγής και ξεροβήχουν για να μη βάλουν τα γέλια. Το ίδιο και οι περισσότεροι από μας. 

Η κυβέρνηση θα πουλήσει άδειες για «φρουτάκια», καταπατώντας, φυσικά, εδάφια από τον ηθικό κώδικα της Αριστεράς, η οποία, εκ θέσεως, καταγγέλλει πρακτικές που εθίζουν τον πληθυσμό στον τζόγο. 

Θα πουλήσει και άδειες κινητής τηλεφωνίας. Δείχνει πρόθεση να πουλήσει και άδειες τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ισχύει, όμως, αυτό; Δεν υπήρχε στο αγγλικό κείμενο των προτάσεων, υπάρχει, όμως σε αυτό που έδωσε αργότερα η κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν άμεσες μειώσεις μισθών του δημοσίου και συντάξεων. Σωστά. Η κυβέρνηση προστάτευσε τη βασική εκλογική πελατεία της. 

 Και οι στόχοι για αποκρατικοποιήσεις παραμένουν ασαφείς σε ένα πλαίσιο θολό. Το εντυπωσιακό δε, είναι ότι: 


Oι θεσμοί τα αποδέχονται όλα αυτά. Και αποδεικνύεται ότι η αντίληψη τους περί μεταρρυθμίσεων είναι η γνωστή, στείρα προσέγγιση. Νεκροζώντανοι στο ευρώ και βλέπουμε.

Υ.Γ Κάποια στιγμή τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πιάσει χαρτί και μολύβι και να μας αποδείξει ότι όλο αυτό το σουρεαλιστικό έργο που παρακολουθήσαμε ως διαπραγμάτευση, άξιζε τον κόπο και το χρήμα. Κοινώς, να μας πει τι χειρότερο θα μας είχε συμβεί αν έκανε συμφωνία από τον Φεβρουάριο. Διότι και η Μέρκελ λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, χωρίς να δείχνει διάθεση να πιάσει ψαλίδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου