ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ανελεύθερη στροφή της Αγκυρας



Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασχοληθεί και πάλι με την Τουρκία –ακόμη και αν δεν μπορεί με τον Recep Tayyip Erdogan- εάν θέλει να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω οπισθοδρόμηση στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις

 

Ο πρωθυπουργός Erdogan, ο οποίος οδήγησε το ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη) σε μια καταλυτική νίκη στις εκλογές του 2002 και κέρδισε έκτοτε άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του επομένου μήνα, που ξεκινούν στις 10 Αυγούστου.
 


Η έκθεση αυτή υποδηλώνει ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί και πάλι με τους μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές εντός του ΑΚΡ για να αποτρέψει μια συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του νέου επικεφαλής του κράτους. Ο Dimitar Bechev του ECFR συνιστά η ΕΕ «να εργαστεί γύρω και όχι κατά του Erdogan και να ελπίζει για αλλαγή από την τουρκική κοινωνία μακροπρόθεσμα».
 


Πριν από μια δεκαετία υπήρχαν ελπίδες ότι με τη βοήθεια της ΕΕ, η Τουρκία ήταν στο δρόμο του να γίνει μια προηγμένη δημοκρατία. Αλλά τώρα αυτό το τολμηρό όραμα είναι σχεδόν νεκρό. Υποστηρίζει ότι η Τουρκία γίνεται τώρα μια «ανελεύθερη δημοκρατία» στην οποία ο Erdogan θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να μετατρέψει την χώρα σε μια προεδρική δημοκρατία. Ο Bechev αναφέρεται λεπτομερώς στις αιτίες της ανελεύθερης στροφής της Τουρκίας υπό την εξουσία του ΑΚΡ:
 


Ένα σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκει τον Erdogan και τους υπουργούς του.
 


Πλήγμα στο κράτος δικαίου, εγείροντας ανησυχίες από την πλευρά της Κομισιόν σχετικά με την δικαστική εξουσία.
 

Η συγκέντρωση της εξουσίας από την τουρκική κυβέρνηση στα χέρια μιας όλο και πιο ασύδοτης εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και η μείωση της ελευθερίας του Τύπου.
 


Μια αναποτελεσματική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση που δεν παρουσιάζει πραγματική εναλλακτική στο ΑΚΡ.
 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει το 80% των διεθνών ξένων επενδύσεων στην Τουρκία, αλλά ο Dimitr Bechev υπογραμμίζει ότι –σε αντίθεση με την περίοδο 1999-2005- η Ευρώπη και η Τουρκία έχουν λίγο χρόνο η μία για την άλλη. Η Ευρώπη ασχολείται με την δική της κρίση στην Ουκρανία ενώ η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει τα ατέρμονα εσωτερικά της δράματα. Τονίζει ότι η Ευρώπη μπορεί να ανακτήσει την ισχύ της και να πιέσει για μεταρρυθμίσεις μόνο εάν βρει τρόπους ρεαλιστικής συνεργασίας με τη νέα τουρκική ηγεσία σε διάφορους τομείς πολιτικής, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τις προοπτικές ένταξης (της Τουρκίας) στην ΕΕ, η ανάλυσή του καταλήγει με μια αυστηρή προειδοποίηση ότι το κλίμα κατά της διεύρυνσης σε όλη την Ευρώπη και η επιτυχία της ακροδεξιά στις πρόσφατες ευρωεκλογές, θα μπορούσαν να σημαίνουν πρόβλημα. Προσθέτει ότι εάν η συμφωνία προσχώρησης πρόκειται να μην ξεκολλήσει, «η Τουρκία και η ΕΕ θα μπορούσαν εύκολα να γυρίσουν πίσω στο συνηθισμένο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου