TOYΡΚΙΑ: Πρωτοβουλία Γκιουλ για τα σκάνδαλα


Τη διενέργεια ευρείας έρευνας για τα σκάνδαλα των δωροδοκιών και των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που συγκλονίζουν την Τουρκία διέταξε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από το Ελεγκτικό Συμβούλιο του Κράτους (DDK), ανώτατο πολιτειακό όργανο υπό την άμεση ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας και θα καλύψει όλα τα ακανθώδη προβλήματα που ανέδειξε η εν εξελίξει πολιτική κρίση. Μεταξύ άλλων, θα τεθούν στο μικροσκόπιο το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων διαφθοράς, η νομιμότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, η διαδικασία επιλογής δικαστικών και εισαγγελέων, αλλά και η ανάθεση δημοσίων έργων σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε ανοιχτό «πόλεμο» με το θρησκευτικό κίνημα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, ύστερα από τις συλλήψεις κρατικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών για δωροδοκίες και διαφθορά, στις 17 Δεκεμβρίου. Ο Ερντογάν διατείνεται ότι άνθρωποι του Γκιουλέν στη Δικαιοσύνη και την αστυνομία ενορχήστρωσαν εκστρατεία φθοράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο γενικός εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 2.280 άνθρωποι έπεσαν θύματα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από το 2011. Η υπόθεση πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν διέρρευσαν στο Διαδίκτυο ηχητικά ντοκουμέντα που εμπλέκουν τον ίδιο τον Ερντογάν και τον γιο του Μπιλάλ στο σκάνδαλο της διαφθοράς - ντοκουμέντα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τον Τούρκο πρωθυπουργό ως προϊόντα «επαίσχυντου μοντάζ».

Εκ των ιδρυτών του ΑΚΡ, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θεωρείται μετριοπαθέστερος του Ερντογάν σε σειρά ζητημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με το ισλαμικό κίνημα Γκιουλέν. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το σκάνδαλο των δωροδοκιών, ο Γκιουλ έγινε δέκτης φορτικών πιέσεων να πάρει θέση απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις έρευνες της Δικαιοσύνης και να επιβάλει έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο. Η χθεσινή του παρέμβαση ερμηνεύεται ως μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην πολιτική ουδετερότητα που επιβάλλει το αξίωμά του και στην υποστήριξη του κράτους δικαίου.

Τη «βαθιά ανησυχία» της για τους νέους νόμους που περιορίζουν τις ελευθερίες στο Διαδίκτυο και τον Τύπο, όπως και για εκείνους που ενισχύουν την κηδεμονία της Δικαιοσύνης από την τουρκική κυβέρνηση εκφράζει, με χθεσινό της ψήφισμα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Στο ίδιο ψήφισμα, η Επιτροπή καλεί την τουρκική κυβέρνηση να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με την αναθεώρηση του Συντάγματος, κάνοντας ειδική μνεία στην κατοχύρωση των κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας. Τέλος, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την κοινή δήλωση των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν ήρθε να προστεθεί άλλο ένα ηχητικό ντοκουμέντο, που αναρτήθηκε στο YouTube. Το εν λόγω ντοκουμέντο εμφανίζει τον Ερντογάν να συνομιλεί και πάλι με τον γιο του Μπιλάλ, αυτή τη φορά για να του δώσει οδηγίες για την εκλογή του εκλεκτού του ως επικεφαλής της δημοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας Φενερμπαχτσέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου