KOΣΜΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΑ: 30 εκατομμύρια γυναίκες κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων

Περισσότερα από 125 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF «Ακρωτηριασμός/ Αποκοπή των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων: Μία στατιστική επισκόπηση και διερεύνηση της δυναμικής για αλλαγή».



Ο τελετουργικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων πραγματοποιείται σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας ως μέρος της προστασίας της παρθενίας μίας γυναίκας. Όπως αναφέρεται, παρά την εναντίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων προς την εν λόγω πρακτική στις χώρες όπου αυτή ακολουθείται, περισσότερα από 30 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο να την υποστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία.



Πρόκειται για την εκτενέστερη έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι σήμερα. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα 20 χρόνων από 29 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής,  τα κορίτσια σήμερα είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων σε σχέση με πριν από 30 χρόνια. Επιπλέον, ακόμη και σε χώρες όπου η πρακτική είναι πολύ διαδεδομένη, όπως η Αίγυπτος και το Σουδάν, η υποστήριξη προς αυτή δείχνει να υποχωρεί.



«Ο ακρωτηριασμός ή η αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων ενός κοριτσιού για υγεία, ευημερία και αυτοδιάθεση» δήλωσε η Γκέτα Ράο Γκούπτα, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF. «Αυτό που είναι σαφές από την έκθεση αυτή είναι ότι η νομοθεσία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Η πρόκληση τώρα είναι να αφήσουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες, τα αγόρια και τους άνδρες να μιλήσουν δυνατά και ξεκάθαρα και να δηλώσουν ότι επιθυμούν  τον τερματισμό της επιβλαβούς αυτής πρακτικής» προσέθεσε.




Σύμφωνα με την έκθεση, δεν είναι μόνο οι γυναίκες εκείνες που εναντιώνονται στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων αλλά και ένας σημαντικός αριθμός ανδρών: στο Τσαντ, στη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες επιθυμούν τον τερματισμό της. Σε περισσότερες από τις μισές από τις 29 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα, διαπιστώθηκε ότι τα κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων σε σχέση με τις μητέρες τους.


Συγκεκριμένα στην Κένυα και στη Τανζανία τα κορίτσια μεταξύ 15-19 ετών διατρέχουν τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο από τις γυναίκες ηλικίας 45-49 ετών. Οι επιπλοκές από τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων περιλαμβάνουν ακατάσχετη αιμορραγία, προβλήματα στην ούρηση, μολύνσεις, στειρότητα και αυξημένο κίνδυνο νεογνικών θανάτων στη διάρκεια της γέννας. 

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου