ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η άνοδος και η πτώση του "commandante" Φωτόπουλου

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ανακοινώνοντας την πρόθεση του για αποχώρηση από την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Φωτόπουλος προχθές ουσιαστικά προανήγγειλε και τη διάλυση υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων, του σκληροπυρηνικού συνδικάτου, του οποίου ο ίδιος ηγήθηκε επί σχεδόν επτά χρόνια. 

Η διακοπή των επιχορηγήσεων της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ μετά τα σκάνδαλα που ξέσπασαν, φαίνεται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση. 

Ο ίδιος ο κ. Φωτόπουλος στις μέρες της προεδρίας του επεδίωξε για τον εαυτό του να αποκτήσει πρωταγωνιστικό και αποφασιστικό ρόλο όχι μόνο γύρω από θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους στην εταιρεία αλλά σε γενικότερα θέματα πολιτικής γύρω από τον τομέα της ενέργειας, τις αποφάσεις στρατηγικών συνεργασιών της ΔΕΗ (RWE), την απελευθέρωση της αγοράς, τους ιδιώτες ανταγωνιστές του κρατικού μονοπωλίου. 

Τα τελευταία χρόνια συμβιβάστηκε με μέτριες αντιδράσεις -και υπό το βάρος των καταγγελιών για σκάνδαλα που αποδυνάμωσαν την επιρροή του συνδικάτου- απέναντι σε κομβικές αλλαγές όπως  το σπάσιμο της ΔΕΗ, οι μειώσεις στους μισθούς αλλά και η έναρξη της διαδικασίας πώλησης της εταιρείας και μονάδων της. 

Αντίθετα όταν η ΔΕΗ είχε την πρωτοβουλία και την άνεση χρόνου να οργανώσει από μόνη της μια πιο συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πρόταση για το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς, ο ίδιος και η ΓΕΝΟΠ είχαν χρησιμοποιήσει θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να το αποτρέψουν. 

Ο κ. Φωτόπουλος, ανέλαβε την προεδρία της ομοσπονδίας τον Ιανουάριο του 2007 και στη θητεία του τήρησε σκληρή στάση και εφάρμοσε σε πολλές περιπτώσεις συνδικαλιστικό ακτιβισμό στα όρια ή και πέρα από τα όρια της νομιμότητας. Μνημειώδεις ήταν άλλωστε οι συγκρούσεις του με τον πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο.

Τεχνίτης στο Ρουφ και «συνδικαλιστικό τέκνο» του Δ. Πιπεργιά, ο απερχόμενος  πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, ξεκίνησε την πολιτική του δραστηριότητα από την άκρα αριστερά, για να ενταχθεί στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ και τη ΓΕΝΟΠ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι επί προεδρίας Πιπεργιά και στη συνέχεια Μπάκουλη (επίσης ΠΑΣΚΕ) ήταν οι τελευταίες διακοπές ρεύματος εξαιτίας απεργιών στη ΔΕΗ, προτού αναλάβει την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ο κ. Φωτόπουλος. 

Προτού εκλεγεί πρόεδρος, δεν είχε μεγάλη συνδικαλιστική εμπειρία. Η εκλογή του μάλιστα είχε θεωρηθεί ως αποτέλεσμα ισορροπιών και συμβιβασμών στο εσωτερικό του συνδικάτου. Θυμίζουμε ότι όταν εξελέγη πρόεδρος στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ η ΠΑΣΚΕ ως ενιαία παράταξη είχε τις περισσότερες έδρες χωρίς όμως να έχει και την απόλυτη πλειοψηφία.

Από τις αγαπημένες φράσεις του ήταν το «Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας» μετρώντας στη θητεία του εκτός της κόντρας με τον Αθανασόπουλο, συγκρούσεις και με άλλους θεσμικούς φορείς της αγοράς ενέργειας. εκπροσώπους εργοδοτικών φορέων ή επιχειρηματικών συνδέσμων και επιμελητηρίων, όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ιδιαίτερα όταν ο τελευταίος... τόλμησε να ζητήσει αποζημίωση για τα χρήματα που έχασαν οι επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΑ από τις διακοπές ρεύματος στην απεργία του 2008. 

Αν και κατά τη διάρκεια της θητείας του υποστήριξε και εφάρμοσε με συνέπεια την «ακτιβιστική» δράση, με ακραίες και επιθετικές συμπεριφορές ουδέποτε υπέστη συνέπειες ή κυρώσεις: απεργίες και κατέβασμα του διακόπτη σε μονάδες παραγωγής, καταλήψεις ταινιόδρομων που μεταφέρουν λιγνίτη, καταλήψεις των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ, παρεμπόδιση συνεδριάσεων του Δ.Σ., εισβολές στα γραφεία διοίκησης και προπηλακισμοί κατά του προέδρου της ΔΕΗ, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του κ. Φωτόπουλου στα χρόνια που είναι επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ.

Τελευταία παράνομη δράση του ήταν η εισβολή στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ όπου και υπέκλεψε προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πελατών της εταιρείας, τα οποία στη συνέχεια έκανε φέιγ βολάν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν διαμαρτυρίες για παραποίηση ή διαστρέβλωση της πραγματικότητας. 

Πάντως η ανεξέλεγκτη και εκτός ορίων συμπεριφορά σε συνδυασμό με τα συνδικαλιστικά προνόμια που απολάμβαναν τα λεγόμενα «ρετιρέ» δημιούργησαν εικόνα απαξίωσης της ΓΕΝΟΠ στην κοινωνία, με αποτέλεσμα σήμερα η κοινωνική της επιρροή να είναι μηδαμινή και οι απεργίες της να μη συγκινούν ούτε καν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. 

Απεργίες

«Δεν απαντάς με τουφεκιές στον αέρα όταν σε κλέβουν» δήλωνε ο κ. Φωτόπουλος στην τελευταία απόπειρα της ΓΕΝΟΠ για μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση το 2011. Επί ημερών Φωτόπουλου εφαρμόστηκε εκ νέου η τακτική των παλαιών σκληρών συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, που συνήθιζαν να κατεβάζουν διακόπτες παραλύοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας. Έτσι επί ημερών του είχαμε εκτεταμένες κινητοποιήσεις με διακοπές ρεύματος με ανυπολόγιστο κόστος για την οικονομία της χώρας, αλλά και σοβαρότατη επιβάρυνση για την ίδια τη ΔΕΗ. Χαρακτηριστικά στην απεργία του 2011 η επιχείρηση βρέθηκε να πληρώνει έως και 140 χιλιάδες ευρώ την ημέρα σε εισαγωγές, με  το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ. 

Συμφέροντα - Σκάνδαλα

Επί ηγεσίας Φωτόπουλου, εξάλλου, η ΓΕΝΟΠ βρέθηκε στο επίκεντρο εξονυχιστικού ελέγχου, από το ΣΔΟΕ, τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και άλλες κρατικές και ανεξάρτητες αρχές για μια σειρά από δραστηριότητες και κυρίως για τα πεπραγμένα του ΟΚΔΕ, τις  παράνομες επιχορηγήσεις, τις ύποπτες αναθέσεις μελετών σε συγγενείς - μελών του συνδικάτου, κλπ.  Ο ίδιος ο κ. Φωτόπουλος πάντως δε δίσταζε να αντιτίθεται λυσσαλέα σε κάθε προσπάθεια ανοίγματος της αγοράς και αμφισβήτησης του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Έτσι για τον ιδιωτικό τομέα επιφύλασσε σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του χαρακτηρισμούς όπως «λαμόγια», «τρωκτικά», «επιτήδειοι», «αρπακτικά» κλπ, υπερασπιζόμενος πάντα το υφιστάμενο καθεστώς στη ΔΕΗ και την αγορά. 

Τελευταία εθεάθη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο φλερτάρει πολιτικά. Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός ζήτησε από τον κ. Φωτόπουλο να επιλέξει μεταξύ της θέσης του στην προεδρία της ΓΕΝΟΠ και της θέσης στο Δ.Σ. της ΔΕΗ όπου και εξελέγη. Ο κ. Φωτόπουλος, που έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, αποφάσισε να παραμείνει στο ΔΣ, σηματοδοτώντας ένα τέλος εποχής για τη ΓΕΝΟΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου