ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Η μέρα που οι κομμουνιστές κατάργησαν τα χρήματα! - Tο πιο ΗΛΙΘΙΟ οικονομικό μέτρο στην ιστορία της ανθρωπότητας

Χαρτονόμισμα 10.000 ρουβλίων, έτος εκτύπωσης: 1918 (Photo: http://russianmoney.info)

Δημοσιογράφου

Μπορεί κάποιος να καταργήσει τα χρήματα από την οικονομία; 

Η απάντηση είναι θετική, αρκεί να είσαι το ίνδαλμα της Αλέκας και των άλλων συντρόφων του 19ο συνεδρίου του ΚΚΕ. Αναφέρομαι στον, ένα και μοναδικό, Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνωφ, πιο γνωστό ως Λένιν.

Όταν ο πρωτεργάτης της Οκτωβριανής Επανάστασης παίρνει την εξουσία εφαρμόζει μια οικονομική πολιτική που βυθίζει γρήγορα τη Ρωσία, εν μέσω εμφυλίου πολέμου, στην απόλυτη εξαθλίωση, η πείνα θερίζει. Ο γιος του διευθυντή σχολείου από το Σιμπίρσκ ελέγχει το κόμμα, τον στρατό και την αιματοβαμμένη Τσέκα, η οικονομία όμως παραμένει «αντιδραστική» και αντιστέκεται.  

Το 1918, οι «θεωρητικοί» του κομμουνισμού (Μπουχάριν, Λάριν, Πρεομπραζένσκι κ.α.), έχουν μαζί με τον σύντροφο Λένιν μια καταπληκτική ιδέα: να καταργήσουν τα χρήματα, ως μέσο συναλλαγής. Αλαζόνες, δογματικοί, γόνοι αστών οι περισσότεροι, πιστεύουν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο με «επιστημονικά» διατάγματα, τα οποία θα εκτελούνται, κατά γράμμα, από την αρτιοσκληρωτική γραφειοκρατία που έχουν προλάβει να δημιουργήσουν. Aν καταργήσεις τα λεφτά, εξαφανίζεις τη φτώχια, είναι το φοβερό επιχείρημα του Γιούρι Λάριν που θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του σχεδίου.

Οι κυρίαρχοι του Κρεμλίνου γνωρίζουν, ωστόσο, ότι το να πεις στον κόσμο να ξεφορτωθεί τα λεφτά του, δεν είναι αρκετό. Ο λαός, βλέπετε, δεν είναι αξιόπιστος, πεινάει, φοβάται και είναι συχνά απρόβλεπτος

 Ευτυχώς, η ηγετική ομάδα έχει άλλη μία πρωτοποριακή ιδέα, τον πληθωρισμό! Αποφασίζουν να προκαλέσουν τόσο μεγάλο πληθωρισμό ώστε τα χαρτονομίσματα να χάσουν εντελώς την αξία τους και να γίνουν άχρηστα σκουπίδια. Είπαμε, χωρίς χρήματα δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Έτσι απλά, οι ανισότητες εξαφανίζονται και ο κόσμος γίνεται πιο δίκαιος. 

Η κεντρική τράπεζα παίρνει την άδεια να «κόβει» όσο χρήμα θέλει. Μέσα σε λίγο καιρό, η εκτύπωση χρήματος γίνεται η πιο σημαντική βιομηχανία της χώρας με περισσότερους από 13.000 εργαζόμενους. Η μεγάλη ζήτηση φέρνει έλλειψη σε χαρτί και σε μελάνη, η εισαγωγή από το εξωτερικό κοστίζει ακριβά. Το 60% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 1919 αφορά στην εκτύπωση χρήματος. Ο κομμουνιστικός σουρεαλισμός στο μεγαλείο του...

Ο Λένιν, ο Μπουχάριν, ο Λάριν και τα άλλα παιδιά προσπαθούν σκληρά, τα αποτελέσματα προκαλούν ίλιγγο. Από το 1917 μέχρι το 1923, η ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί αυξάνεται 200.000 φορές, οι τιμές των τροφίμων 200 εκατομμύρια φορές! 

Οι επιπτώσεις της νομισματικής «αποκάλυψης», σε συνδυασμό με τον πόλεμο, είναι εφιαλτικές για την καθημερινότητα των εξαθλιωμένων Ρώσων:  

Παντού νεκροί, φόβος και κορμιά πρησμένα από την πείνα. Ο ξέφρενος πληθωρισμός παραλύει την οικονομία και μεταφράζεται σε ανθρώπινη φρίκη, ο κανιβαλισμός κάνει την εμφάνισή του, ένοπλες συμμορίες σφάζουν όποιον βρουν μπροστά τους για ένα κομμάτι ψωμί.

Το αποτυχημένο πείραμα της αντινομισματικής «μεταρρύθμισης» θεωρείται από πολλούς οικονομολόγους ως το πιο ηλίθιο οικονομικό μέτρο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποκαλύπτει πολλά για την οικονομική λειτουργία της Σοβιετικής Ένωσης στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου