ΙΣΡΑΗΛ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Να αποσύρει τους εποίκους ζητάει ο ΟΗΕ


Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις την εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να ξεκινήσει τη σταδιακή απόσυρση όλων των εβραίων εποίκων.
 
Με την υποστήριξη του στρατού, το Ισραήλ έφτιαξε ολόκληρα χωριά μέσα στις παλαιστινιακές περιοχές, για να αλλοιώσει τη σύνθεσή τους και να σπάσει την ενότητά τους Είναι το βασικό συμπέρασμα ανεξάρτητης έκθεσης του ΟΗΕ, η οποία διαπιστώνει συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και αναφέρεται πρώτη φορά στο ενδεχόμενο παραπομπής του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Η έκθεση, που απορρίφθηκε συλλήβδην από το Ισραήλ ως προϊόν «προκατάληψης», συντάχτηκε από ανεξάρτητους ερευνητές για λογαριασμό του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και θα παρουσιαστεί επισήμως στα 47 μόνιμα μέλη του τον Μάρτιο. Οι ερευνητές του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα αντιβαίνει στο άρθρο 49 της τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, το οποίο απαγορεύει τη μεταφορά πληθυσμών σε κατεχόμενες περιοχές, πρακτική που συνιστά εν δυνάμει έγκλημα πολέμου το οποίο εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. 

Μετά την υποδοχή της Παλαιστίνης στους κόλπους του ΟΗΕ με το καθεστώς του κράτους-παρατηρητή, οι Παλαιστίνιοι έχουν θεωρητικώς τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Η επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης (ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ) από την Παλαιστίνη μπορεί να οδηγήσει στον καταλογισμό ευθυνών για κατάφωρες παραβιάσεις του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και κατά συνέπεια στην απόδοση δικαιοσύνης» τονίζει η έκθεση, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο ισραηλινός εποικισμός των κατεχόμενων εδαφών εμποδίζει την παλαιστινιακή πρόσβαση σε υδάτινους πόρους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Κυρίως όμως οδηγεί «στη σταδιακή προσάρτηση εδαφών, η οποία εμποδίζει τη δημιουργία ενός ενιαίου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους και υπονομεύει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού».

Από το 1967 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει χτίσει περίπου 250 εβραϊκούς οικισμούς στα Κατεχόμενα, ενώ ο αριθμός των εποίκων ξεπερνά πλέον το μισό εκατομμύριο. Μετά την πρόσφατη αναγνώριση της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ, το Ισραήλ ανήγγειλε νέο εποικιστικό κύμα με κατασκευή 3.000 νέων οικιών στη Δυτική Οχθη και σε περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως μέρος του μελλοντικού τους κράτους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η δημοσιοποίηση της έκθεσης προκάλεσε την ικανοποίηση των Παλαιστινίων και την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, που έκανε λόγο για αντιπαραγωγικό μέτρο που υπονομεύει την προσπάθεια διευθέτησης του ισραηλο-παλαιστινιακού, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στάση του Συμβουλίου συστηματικά μεροληπτική εναντίον του.

Το Ισραήλ δεν συνεργάστηκε με τους ερευνητές του ΟΗΕ, όπως δεν είχε συνεργαστεί και με την έρευνα του ΟΗΕ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας 2008-2009 (η περίφημη έκθεση Γκόλντστοουν). Αρνείται την είσοδο στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρίτσαρντ Φολκ, από τότε που εκείνος ανέλαβε καθήκοντα το 2008, ενώ στις αρχές της εβδομάδας έγινε η πρώτη χώρα που αρνείται να συμμετάσχει στην περιοδική εξέταση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιεί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στα κράτη-μέλη του.

(Πηγές: Ασ. Πρες-Γαλλικό-Ρόιτερς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου