ΜΕΛΛΟΝ: Tα "απίθανα σενάρια-έκπληξη" της Deutsche Bank για το 2013

1. H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίζει να αγοράζει μετοχές ως ένα αντισυμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής: Με τον στεγαστικό τομέα στις ΗΠΑ να ανακάμπτει, τα ισχυρά χαρτιά ενδέχεται να αποτελούν το απαραίτητο τονωτικό για την ενίσχυση του πλούτου των νοικοκυριών και την προώθηση των επενδύσεων. Αν και η Fed έχει περιορισμούς όσον αφορά τις τοποθετήσεις της, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 13 (3) του καταστατικού της, που της επιτρέπει να προβαίνει σε πιο ακραίες ενέργειες «όταν το απαιτούν οι ασυνήθιστες περιστάσεις».

2. Η Ελλάδα ανακαλύπτει αποθέματα φυσικού αερίου αξίας πάνω από το συνολικό ποσό του χρέους της: Η Ελλάδα έχει μεγάλο υποθαλάσσιο ανάπτυγμα και πολλές μεσογειακές χώρες έχουν εντοπίσει και εκμεταλλεύονται τον υποθαλάσσιο φυσικό πλούτο, ειδικά το κοίτασμα της λεκάνης της Λεβαντίνης μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Μια σειρά μελετών που έχει εξετάσει παρόμοια κοιτάσματα στη Μεσόγειο εκτιμά ότι το δυνάμει μέγεθος του κοιτάσματος στα νότια της Κρήτης θα μπορούσε να αγγίξει τα 600 δισ. δολάρια.

3. Η Σουηδία, η Τουρκία και η Βραζιλία αποκαθιστούν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή: Ο Καρλ Μπιλντ από τη Σουηδία, ο Αχμέντ Νταβούτογλου από την Τουρκία και ο Αντόνιο Πατριότα από τη Βραζιλία έχουν συζητήσει το ενδιαφέρον τους για την επίλυση προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα με βάση τις κοινές αξίες του διαλόγου, της πολυεθνικής δράσης και της δημοκρατίας. Στο παρελθόν Βραζιλία και Τουρκία επιχείρησαν να επιλύσουν το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν, ενώ Τουρκία και Σουηδία έχουν συνεργαστεί στα Βαλκάνια. Η προσοχή τους θα μπορούσε να στραφεί και πάλι στη Μέση Ανατολή.

4. Η βρετανική κυβέρνηση καταρρέει: «Τόσο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες όσο και το Συντηρητικό Kόμμα είναι πιθανό να διεκδικήσουν λίγο χρόνο παραπάνω πριν από τις επόμενες εκλογές για να αποστασιοποιηθούν από τις πολιτικές των εταίρων τους στα μάτια του εκλογικού Σώματος. Το διαζύγιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς οι διαφορές σε ζητήματα όπως η ενεργειακή πολιτική, οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Kοινοβουλίου, η μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων και πάνω απ’ όλα η οικονομική πολιτική εξωθούν πολλά γνωστά στελέχη των δύο κομμάτων να επιχειρηματολογούν υπέρ της διάλυσης της συνεργασίας.

5. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο υιοθετούν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και οι μετοχές ανεβαίνουν παντού: «Ξεκίνησε στη Δανία και την Ελβετία, με την Ιαπωνία να ακολουθεί και προκειμένου να αποφευχθεί υπερβολική νομισματική υποτίμηση, τη σκυτάλη παίρνουν αναγκαστικά η Ευρωζώνη και οι ΗΠΑ. Με την Κίνα να θεωρείται φτηνή, το 2013 θα μπορούσε να είναι μια ακόμη χρονιά κατά την οποία θα ανεβαίνουν όλα τα χρηματιστήρια, συνεπικουρούμενα από τα αρνητικά επιτόκια.

6. Η Βόρειος Κορέα προχωρεί σε πολιτικά ανοίγματα: «Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν σχεδιάζει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, διευκολύνοντας την καπιταλιστική αγροτική και βιομηχανική μεταρρύθμιση, στα πρότυπα της Κίνας του ’70 και του ’80. Ο νέος ηγέτης της Κίνας, Σι Tζινπίνγκ, έχει στενές σχέσεις με τη Β. Κορέα και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να επισκεφτεί την Κίνα και να συναντήσει τον Σι μέσα στον Ιανουάριο. Στο μεταξύ ο Σι έχει εκφράσει την ελπίδα ότι η στρατηγική συνεργασία της Κίνας με τη Νότιο Κορέα θα αναπτυχθεί περαιτέρω στο πλαίσιο των νέων πολιτικών συνθηκών.

7. Το Ιράν ακολουθεί μία ηπιότερη πολιτική στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής: Οι ιρανικές προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματισθεί για τις 14 Ιουνίου 2013 προκειμένου να επιλεγεί ο διάδοχος του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ. Ορισμένοι υποψήφιοι θεωρούνται ως πιο πραγματιστές στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ηπιότερη εξωτερική πολιτική μετά τις εκλογές και χαλαρώνοντας το γεωπολιτικό ρίσκο στη Μέση Ανατολή του χρόνου. Στο μεταξύ δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές, με δεδομένο ότι η επανεκλογή του Αχμεντινετζάντ το 2005 είχε πυροδοτήσει διαμαρτυρίες και λεηλασία που διήρκεσαν ώς το 2010»

8. Η σχέση αλληλεπίδρασης μετοχών και νομισμάτων διαρρηγνύεται: Η κλιμάκωση της σχέσης μεταξύ των συναλλαγματικών ισοτιμιών των G10 (δηλαδή των G7 και του Βελγίου, της Σουηδίας και της Ολλανδίας) και μετοχών που ξεκίνησε το 2008 και διαρκεί μέχρι σήμερα είναι πρωτόγνωρη στην εποχή της ελεύθερης διακύμανσης. Η εξάλειψη της μεταβλητότητας που απορρέει από τους μακροοικονομικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να περιορίσει την απρόβλεπτη διακύμανση του χαρτοφυλακίου συναλλάγματος και δυνάμει να βελτιώσει τα κέρδη, καθώς οι θεσμικοί και οι κερδοσκόποι επενδυτές μένουν πλέον σπανιότερα εκτός συναλλαγών. Εν κατακλείδι η μειωμένη αλληλεπίδραση μεταξύ μετοχών και συναλλάγματος θα μπορούσε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για συνάλλαγμα.

9. Η γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας εκρήγνυται: «Μια Κίνα με ολοένα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, η αμερικανική εξωτερική πολιτική στρέφεται προς την Ασία και ειδικά μία περιοχή δυνάμει τεράστιων αποθεμάτων φυσικών πόρων, περιστοιχισμένη από αναπτυσσόμενες χώρες, διψασμένες για ενέργεια, με διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα και αλιευτικά με τάσεις να αποκλίνουν από την πορεία τους. Ολα αυτά συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Αν και παραμένει απίθανη μία ολομέτωπη στρατιωτική σύγκρουση, μια σειρά ναυτικών επεισοδίων το 2012 και η υποβόσκουσα «στρατιωτικοποίηση» της περιοχής έχουν τροφοδοτήσει την καχυποψία και έχουν κλιμακώσει τις εντάσεις.

10. Η Ευρώπη εξασφαλίζει ηλιακή ενέργεια από την έρημο Σαχάρα: «Θεωρητικά η περιοχή της Σαχάρας, που έχει μέγεθος όσο και η Ουαλλία, θα μπορούσε να παράσχει ηλιακή ενέργεια για ολόκληρη την Ευρώπη. Η θεωρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε πραγματικότητα χάρη σε πρωτοβουλίες όπως το Desertec, μία κοινοπραξία που συστάθηκε το 2009 για να αντλήσει ηλιακή ενέργεια από τη Σαχάρα. Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα χρηματοδότησης και εταίρων για το συνολικό σχέδιο, αλλά αν υπάρξει πρόοδος στο project το 2013 θα μπορούσε να αποδειχθεί μία από τις θετικότερες εκπλήξεις της χρονιάς
.
11. Η κλιματική αλλαγή πλήττει τις αγορές: «Η επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να έχει μια σειρά επιπτώσεων στις αγορές και το συνάλλαγμα. Για παράδειγμα, αν συνεχιστεί και του χρόνου η ξηρασία στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ρωσία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, εξέλιξη η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες να σκληρύνουν την πολιτική τους. Φυσικές καταστροφές, όπως τυφώνες, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ και να επιβραδύνουν οικονομική ανάκαμψη.

12. Η φούσκα των ομολόγων αναπτυσσόμενων χωρών σκάει: «Τα τελευταία χρόνια ξένοι επενδυτές ενίσχυσαν σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα τις θέσεις τους στις τοπικές αγορές ομολόγων αναπτυσσόμενων χωρών, με βασικό κίνητρο ένα παγκόσμιο κυνήγι αποδόσεων. Κραδασμοί στην τροφοδοσία με υψηλότερες τιμές τροφίμων και/ή αργού πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει υψηλότερο πληθωρισμό, μία εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη. Η Νότιος Αφρική, η Τουρκία, η Ρωσία, η Βραζιλία και το Περού έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου στον πληθωρισμό και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικά επιτόκια σε αυτό το σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικές εκροές.

13. Η 40ετής κυβέρνηση της Μαλαισίας καταψηφίζεται κι εγκαταλείπει την εξουσία: «Στη Μαλαισία οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν στο πρώτο μισό του 2013. Η κυβερνητική συμμαχία έχασε την πλειοψηφία των δύο τρίτων για πρώτη φορά στη σύγχρονη μαλαισιανή ιστορία το 2008 και έκτοτε υπάρχει ένα διογκούμενο λαϊκό κίνημα με αίτημα την εκλογική μεταρρύθμιση. Μια έκπληξη εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αν και αρκετά απίθανη, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομική πολιτική και θα μπορούσε να πλήξει το χρηματιστήριο αξιών, ειδικά τις επιχειρήσεις που συνδέονται με την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου