ΜΕΛΛΟΝ: Επενδυτικός οδηγός 2013 με συμβουλές διεθνών οίκων


Λίγα μετρητά, επιλεκτικές αγορές ομολόγων και χρυσό για τους πιο τολμηρούς ή συμμετοχές σε hedge funds για τα μεγαλύτερα πορτοφόλια συστήνουν οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι στους πελάτες τους για το 2013. 

Συστήνουν λίγα μετρητά, διότι πιστεύουν ότι η νομισματική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει σε χαμηλά επιτόκια

Οι επιλεκτικές αγορές ομολόγων επιβάλλονται, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση για τον δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Από την άλλη, οι συνθήκες ευνοούν τις τιμές των εμπορευμάτων και τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και αυτό μέχρις ενός βαθμού.

Οι συστάσεις των οίκων φέτος είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και στηρίζονται σε εναλλακτικά σενάρια, καθώς «όλα είναι στον αέρα». Ετσι, επιλέγουν τις «πιο σίγουρες» επενδύσεις σε ένα ρευστό περιβάλλον, με έντονη αβεβαιότητα.

Για παράδειγμα, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, η συζήτηση για τον δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο επιβράδυνσης στην Κίνα είναι τα δεδομένα που καθορίζουν το επενδυτικό περιβάλλον του 2013. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που κάτι απ’ όλα αυτά ανατραπεί; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι μεγαλύτεροι οίκοι του κόσμου όπως GoldmaSachs, MorgaStanley, UBS, Credit Suisse, Citi κ.ά.,

UBS
Ο ελβετικός κολοσσός UBS πιστεύει ότι μάλλον αξίζει τον κόπο ο επενδυτής να αναλάβει ένα λελογισμένο επίπεδο ρίσκου. Μπορεί αυτό να φαίνεται ώς ένα βαθμό αντιφατικό, αλλά όπως εξηγούν οι αναλυτές της, τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία το 2013 μάλλον θα πάνε καλύτερα απ’ ό,τι το 2012, αν και οι κίνδυνοι θα παραμένουν. Με άλλα λόγια, πιστεύουν ότι παρά τις δυσκολίες, θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση και ότι γενικά οι περισσότερες εναλλακτικές μορφές επένδυσης θα προσφέρουν αποδόσεις. Καθώς, όμως, οι κίνδυνοι θα παραμένουν, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν συνεχώς ανοιχτά τα αυτιά τους και να παρακολουθούν τις εξελίξεις προκειμένου να προχωρήσουν σε γρήγορες αλλαγές στη στρατηγική τους.

Πηγές αβεβαιότητας
Σύμφωνα με την GoldmaSachs και την UBS, οι βασικοί κίνδυνοι για το 2013 είναι οι εξής:

Πρώτον, πολιτική εμπλοκή στις συζητήσεις για τον δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ. Το σενάριο της εμπλοκής δεν είναι το πιο πιθανό, αλλά καλό είναι να το έχουμε στην άκρη του μυαλού μας.

Δεύτερον, πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία που μπορεί να πυροδοτηθούν από τον τρόπο και τον χρόνο υποβολής αιτήματος για πλήρη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης. Σ’ αυτά θα παίξει ρόλο η αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τρίτον, επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα. Μολονότι υπάρχουν αρνητικές ενδείξεις, εντούτοις για την UBS μία σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας δεν αποτελεί για το 2013 το κεντρικό σενάριο.

Τέταρτον,οι επενδυτές θα πρέπει να προχωρήσουν σε ριζική αναθεώρηση της στρατηγικής τους αν υπάρξει η θετική έκπληξη από τις ΗΠΑ, εμφανίζοντας σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.

Πέμπτον, οι επιπτώσεις της νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών στις τιμές των εμπορευμάτων. Αν και θεωρητικά η νομισματική χαλάρωση θα επιδράσει ανοδικά στις τιμές τους, εντούτοις υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτές να παραμείνουν σταθερές – κυρίως σε ό,τι αφορά τον χαλκό.

Εκτον, η αρνητική έκπληξη από τις αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης μπορεί να ενισχύσει τη ροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες προς τις ανεπτυγμένες αγορές. Ετσι, μπορεί να δούμε μεσοπρόθεσμα τις αναδυόμενες αγορές να μην προσφέρουν τις αποδόσεις που περιμένουμε.

Morgan Stanley
Για τη MorgaStanley το θέμα είναι να κρατήσει ο επενδυτής αποστάσεις από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, προσέχοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις από τις όποιες αποφάσεις ληφθούν στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού γκρεμού». Ετσι, λοιπόν, για τους πρώτους τρεις με έξι μήνες προτείνει στους πελάτες της ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να περιέχει κρατικά ομόλογα ΗΠΑ (και εταιρικά), λιγότερες μετοχές αναδυόμενων αγορών και ακόμη λιγότερα κρατικά αμερικανικά και ευρωπαϊκά ομόλογα, ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές, αλλά και εμπορεύματα. Σε ό,τι αφορά το συνάλλαγμα, συστήνει περισσότερη έκθεση στο ευρώ και λιγότερη στο ιαπωνικό γιεν και στη στερλίνα. Το βασικό σενάριο προβλέπει μικρά κέρδη για το αμερικανικό Χρηματιστήριο της τάξης του 1,8% για το 2013 και υψηλότερη απόδοση (10%) για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά με μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης μεταξύ του καλού και του κακού σεναρίου. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση οι ευρωπαϊκές μετοχές θα αποδώσουν 40%, αλλά αν πάει κάτι στραβά, τότε θα υποχωρήσουν στα 26%. Το αντίστοιχο εύρος για τις αμερικανικές μετοχές είναι αρκετά μικρότερο και κυμαίνεται στο +/-20%



H Societe Generale πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές υπάρχει στις ΗΠΑ, καθώς το θέμα του δημοσιονομικού γκρεμού θα παραμείνει ανοιχτό για τους πρώτους μήνες του 2013. Στην Ευρωζώνη οι κίνδυνοι θα παραμονεύουν και τα καταφύγια, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες μεγάλες οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ, θα αντιμετωπίσουν κινδύνους. Για τους λόγους αυτούς συστήνει μικρότερη έκθεση σε ομόλογα, περισσότερες επενδύσεις σε μετοχές και σε εναλλακτικές μορφές, όπως εμπορεύματα και hedge funds. Επίσης προτείνει για συνάλλαγμα το γιεν και τοποθετήσεις στην προθεσμιακή αγορά πετρελαίου.

Citi
H επενδυτική στρατηγική της Citi στηρίζεται στην εκτίμηση ότι το 2013 η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι το 2014 θα είναι λίγο πιο βελτιωμένοι. Οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Βρετανία θα δοκιμαστούν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ η Κίνα θα αποτελεί την κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας, μολονότι θα «τρέχει» με ρυθμό 7%. Μάλιστα, η Citi προβλέπει ότι το 2025 η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Για το 2013 εκτιμά πως η FED θα διατηρήσει τα επιτόκια του δολαρίου σταθερά, ενώ η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων: μία στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους (από 0,75% σε 0,50%) και μία στο δεύτερο τρίμηνο (στο 0,25%). Επίσης, τους επόμενους 12-18 μήνες θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (μολονότι οι πιθανότητες έχουν μειωθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες) και κάποιου είδους αναδιάρθρωση χρέους σε τουλάχιστον πέντε οικονομίες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Credit Suisse
Η Credit Suisse πιστεύει και αυτή ότι τα μετρητά θα εξακολουθήσουν να είναι μη ανταποδοτικά (σχεδόν μηδενικές αποδόσεις) στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές. Ενώ τα σπρεντ των επιτοκίων έχουν μειωθεί αισθητά στη διάρκεια του χρόνου, καθιστώντας τις αποδόσεις πολλών ομολόγων πολύ χαμηλές, τα ομόλογα εταιρειών και αναδυόμενων αγορών με βραχυπρόθεσμες λήξεις εξακολουθούν να προσφέρουν ικανοποιητική αύξηση των αποδόσεων έναντι των διαθεσίμων. Επειδή τα επιτόκια αθέτησης αναμένεται να αυξηθούν σταδιακά το 2013, οι συντηρητικοί επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν στις πιστώσεις επενδυτικού βαθμού.
Συστήνει αμερικανικές (ΗΠΑ) μετοχές του καταναλωτικού τομέα και ευρωπαϊκές μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης, μετοχές που δημιουργούν μεγάλη και ελεύθερη ταμειακή ροή ή μετατρέψιμα ομόλογα υψηλής απόδοσης. «Επενδύστε σε ενεργειακές μετοχές. Εταιρείες πετρελαίου και αερίου με νέες τεχνολογίες εξερεύνησης ή που ενδιαφέρονται για το μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτο σχιστολιθικό αέριο, το ελαφρύ πετρέλαιο (tight oil), το πετρέλαιο σε βαθέα ύδατα κ.λπ.», αναφέρει στην επενδυτική στρατηγική για το 2013.
«Επενδύστε σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα στις ΗΠΑ», συμπληρώνει η Credit Suisse. «Οι πολύ προσιτές τιμές, η εύκολη νομισματική πολιτική και η στιβαρή οικονομική μεγέθυνση θα στηρίξουν τον τομέα κατοικίας στις ΗΠΑ. Τα ακίνητα στη Γερμανία φαίνεται να είναι σχετικά φθηνά επίσης και μπορούν να ευνοηθούν από την εισροή κεφαλαίων». Τέλος, στο συνάλλαγμα προτείνει ασιατικά και επιλεγμένα νομίσματα με αξιολόγηση ΑΑ.

JP Morgan
O αναλυτής Patrik Schowitz από την JP Morgan Global Asset Management επισημαίνει ότι οι επενδύσεις που ενέχουν κίνδυνο ενδέχεται να διατηρηθούν σε ανοδική πορεία κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, παρά τους προφανείς κινδύνους βραχυπρόθεσμα.
Στα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες επένδυσης «διατηρούμε αυξημένη στάθμιση στις μετοχές. Στους τίτλους σταθερού εισοδήματος διατηρούμε την προτίμησή μας για τους πιστωτικούς τίτλους έναντι των κρατικών ομολόγων. Σε επίπεδο περιοχών για τις μετοχές προτιμάμε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη πλην Βρετανίας, την Ιαπωνία, την Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ», σημειώνει ο ίδιος στην ανάλυσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου