ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Κι ύστερα ήρθε η Σάντι

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ

Η αλυσίδα έχει ως εξής. Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές παίζονται στο Οχάιο. Η Πολιτεία αυτή καλύπτει το 80% των ενεργειακών της αναγκών από τον άνθρακα. Ο Ομπάμα και η αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχουν προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να περιορίσουν τη χρήση άνθρακα για περιβαλλοντικούς λόγους. Οι κάτοικοι του Οχάιο έχουν θυμώσει. Ο αντιπρόεδρος του Ρόμνεϊ εκμεταλλεύεται την κατάσταση καταγγέλλοντας τον πόλεμο των Δημοκρατικών κατά του άνθρακα. Η διαφορά υπέρ του Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις μειώνεται από τις δέκα μονάδες στις δύο - κι ας συνέβαλε αποφασιστικά στη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, και άρα χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Πολιτεία. Ο Ομπάμα αναγκάζεται να υποβαθμίσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. «Καλύτερα να το χειριστούν οι επόμενες γενιές», λέει
 
Κι ύστερα ήρθε η Σάντι.
 
Οι προειδοποιήσεις πολλαπλασιάζονται εδώ και καιρό. Οι θερμοκρασίες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι Μεσοδυτικές Πολιτείες έχουν πληγεί από πρωτοφανή ξηρασία. «Η αύξηση του αριθμού των φυσικών καταστροφών δεν είναι πουθενά τόσο εμφανής όσο στη Βόρεια Αμερική», σημείωνε πρόσφατα μια έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Munich Re. Από το 1980 μέχρι σήμερα, πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας τέτοιων καταστροφών, που το κόστος τους φτάνει τα 820 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, σε κανένα από τα τρία ντιμπέιτ δεν τίθεται έστω και μία ερώτηση για την κλιματική αλλαγή. 
 
«Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αποδεχθούν οι αμερικανοί πολιτικοί αυτή την πραγματικότητα;», διερωτάται η Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ, ειδικός του περιοδικού «Νιου Γιόρκερ» για το περιβάλλον.
 
Κι ύστερα ήρθε η Σάντι. 
 
Η Νέα Υόρκη θύμισε το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λέει στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» (με μια δόση υπερβολής, χωρίς αμφιβολία) ο αμερικανός συγγραφέας Τζόναθαν Εϊμς. Τότε είχαν εκκενώσει τη βρετανική πρωτεύουσα λόγω της επίθεσης των Ναζί, σήμερα εκκενώνουν την αμερικανική μεγαλούπολη λόγω της επίθεσης του κυκλώνα. Αλλά οι αμερικανοί πολιτικοί σωπαίνουν. Γιατί σωπαίνουν; 
 
«Επειδή έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα δεν λύνεται»
 
Και οι πολίτες γιατί σωπαίνουν;  
 
«Μάλλον επειδή έχουν υπνωτιστεί από την καταστροφή, όπως τα λέμινγκ που από κάποια βιολογική παρόρμηση αυτοκτονούν μαζικά σε κάποια στιγμή της ζωής τους πηδώντας από γκρεμούς».
 
Ο ίδιος ο Εϊμς προετοιμάστηκε για τον κυκλώνα όσο καλύτερα μπορούσε. Αγόρασε τρία μπουκάλια μεταλλικό νερό, το ένα με λεμόνι, το άλλο με γκρέιπ φρουτ και το τρίτο με λάιμ. Ενα κιλό μήλα. Κι όλα τα βιβλία του Ντάσιελ Χάμετ, του αγαπημένου του συγγραφέα, έτοιμος να τα διαβάσει για πολλοστή φορά στο κρεβάτι. Αν ο κυκλώνας κρατούσε πολύ, θα έπαιρνε ένα ναρκωτικό - νόμιμο ή παράνομο, δεν το είχε αποφασίσει - και θα περίμενε υπομονετικά. Η πείνα δεν τον ένοιαζε, έχει συνηθίσει να νηστεύει κάθε χρόνο στην εβραϊκή επέτειο του Γιομ Κιπούρ.
Ευτυχώς δεν κράτησε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου