ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Καπνός» τα αντικαπνιστικά μέτρα

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Στα χαρτιά έμειναν -για ακόμη μία φορά- τα αντικαπνιστικά μέτρα. Οι έλεγχοι έχουν ατονίσει, με αποτέλεσμα ο καπνός του τσιγάρου να επικρατεί σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους.

«Επιλέξαμε ως χώρα να αφήσουμε την κοινωνία να περάσει την οικονομική κρίση καπνίζοντας», σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, την τελευταία διετία δεν έχει δοθεί στην αντικαπνιστική εκστρατεία η προσοχή που έπρεπε και δεν εφαρμόζεται καθόλου ο σχετικός νόμος. Ολοι οι στόχοι που είχαν τεθεί από το υπουργείο Υγείας «ναυάγησαν», με ενδεικτικό το στοιχείο ότι τα έσοδα από το «τσιγαρόσημο» στα νυχτερινά κέντρα ήταν λίγο πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 40 εκατομμυρίων!

Το θέμα έχει τεθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής στον υπουργό Υγείας, ο οποίος δήλωσε αποφασισμένος να ενταθούν οι προσπάθειες για υλοποίηση των εθνικών μας στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υπέγραψε απόφαση ανασυγκρότησης της Εθνικής Επιτροπής, η θητεία της οποίας είχε λήξει. Η θητεία της είναι τριετής και πρόεδρός της παραμένει ο κ. Μπεχράκης.

Μέλη της επιτροπής ορίστηκαν: 
ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας κ. Νίκος Χούλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Σταύρος Μπεσμπέας, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Γιάννης Τούντας, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας κ. Παρασκευή Πατάκα, ο προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Κωνσταντίνος Σύρρος και η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού.

Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, η διευθύντρια του νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Ουρανία Αναγνωστοπούλου, ο γραμματέας της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Κωστούρας, η επιμελήτρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ελπίδα Πάβη και ο διευθυντής της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού κ. Βασίλειος Τσούτσος.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
2 δισ. τον χρόνο το κόστος του τσιγάρου
Πολυτέλεια για νοικοκυριά και κράτος είναι το κάπνισμα. Η επιβλαβής αυτή συνήθεια κοστίζει σε ετήσια βάση πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Καταβάλλουμε, δηλαδή, χωρίς να μας το ζητήσει κανείς, το ένα πέμπτο του νέου «πακέτου» μέτρων των 11 δισ. που προωθεί η κυβέρνηση. Το χειρότερο είναι ότι τα χρήματα αυτά αφορούν κόστος χαμένης υγείας ανθρώπων.
Εκτιμάται ότι το κάπνισμα «ευθύνεται» για 700.000 ημέρες νοσηλείας τον χρόνο, οι οποίες αντιστοιχούν στο 4,3% των συνολικών ημερών νοσηλείας στο ΕΣΥ
.
Διακοπή
Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι αν κατορθώσουμε ως χώρα να μειώσουμε το ποσοστό των καπνιστών κατά 15%, θα εξοικονομήσουμε 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Το κάπνισμα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου (μετά την υπέρταση), προκαλώντας το 10% των θανάτων που καταγράφονται στον πληθυσμό των ενηλίκων. Η χρήση καπνού αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση μίας σειράς χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, παθήσεις των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί. Εκτός από τους καπνιστές, θα ωφεληθούν και όσοι βρίσκονται γύρω τους, καθώς εκτιμάται ότι 10% των θανάτων αφορά παθητικούς καπνιστές.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου