ΤΟΥΡΚΙΑ: Ήπια προσγείωση για την οικονομία της


Είναι πολύ νωρίς για να επιδοκιμάσει κανείς την ήπια προσγείωση της τουρκικής οικονομίας. Μετά την πάροδο μιας διετίας με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, που οδήγησαν σε διψήφιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, η Αγκυρα έχει καταφέρει να τιθασεύσει την οικονομία χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση. Εν τούτοις, η Τουρκία παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικές κρίσεις, όπως άλλωστε καταδεικνύει και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί. Η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά πως η οικονομία θα κινηθεί φέτος σε ρυθμό χαμηλότερο του 3% έναντι του 5% που ισχύει την τελευταία δεκαετία. Η απότομη πτώση στην εγχώρια ζήτηση έχει αντισταθμιστεί από την άνοδο των εξαγωγών στη Μέση Ανατολή. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει υποχωρήσει στο 8%, φέτος. Αυτή η προσαρμογή, ωστόσο, μπορεί να μην είναι μακροπρόθεσμη.

Επιπροσθέτως, η Τουρκία παραμένει πολύ εκτεθειμένη στις ιδιοτροπίες των ξένων πιστωτών. Εάν αναλογιστεί κανείς τη συσσώρευση βραχυπρόθεσμων τραπεζικών ομολόγων, τα οποία θα πρέπει να εξαργυρωθούν από τους επενδυτές, σε συνδυασμό με το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, τότε προκύπτει ότι οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας κυμαίνονται στα 200 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Global Economics. Οι ανάγκες αυτές ισοδυναμούν με το 25% του ΑΕΠ


Η υποχώρηση της ζήτησης από την Ευρωζώνη δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη πρόκληση όσο ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και οι κλιμακούμενες συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι υψηλότερο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Η ισχυρή οικονομία αποτελεί σταθερό χαρτί του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επί τρεις διαδοχικές θητείες διακυβέρνησης. Αλλά οι ρίζες του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών –δηλαδή, οι χαμηλές αποταμιεύσεις και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητα– δεν έχουν ακόμη καταπολεμηθεί. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν έχουν θεραπευθεί, ενώ το πρωτόγονες πλεόνασμα κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου