ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ: Αγκάθι για την UNESCO η Βηθλεέμ -- Πολιτικό παιχνίδι Παλαιστινίων και Ισραηλινών με τον Ναό της Γεννήσεως

Η UNESCO ετοιμάζεται να περιλάβει νέες τοποθεσίες στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Η Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς πραγματοποιεί ώς τις 6 Ιουλίου την 36η σύνοδό της στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και φέτος έχει λάβει 33 αιτήματα εγγραφής. Η διαδικασία δεν έχει τίποτε το εξαιρετικό: από το 1978, η UNESCO έχει περιλάβει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας 936 αγαθά, 725 πολιτιστικές τοποθεσίες, 183 φυσικές τοποθεσίες και 10 μεικτές. Φέτος όμως μια πολιτιστική τοποθεσία δημιουργεί ζητήματα: ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.
 
Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητάει από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση (UNESCO) να περιλάβει τον Ναό της Γεννήσεως στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.  
 
Το Ισραήλ, το οποίο αμφισβητεί την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO ως αποτέλεσμα μονομερούς πράξης της Παλαιστινιακής Αρχής, αμφισβητεί ότι επείγει η ταξινόμηση αυτή και καταγγέλλει το διάβημα ως πολιτικού χαρακτήρα.
 
Ο Ναός της Γεννήσεως είναι μία από τις αρχαιότερες και ωραιότερες εκκλησίες του κόσμου. Το αρχικό κτίσμα χρονολογείται στον 4ο αιώνα. Ανακαινίσθηκε από τους Σταυροφόρους, διευρύνθηκε με μια αρμενική μονή και μια καθολική εκκλησία που είναι κολλημένες στο κυρίως κτίσμα. Είναι κτισμένος πάνω από τον τόπο γέννησης του Ιησού, στον οποίο φτάνει κανείς μέσω μιας υπόγειας σκάλας κάτω από το ιερό. Ομως το ζήτημα της ένταξής του στον κατάλογο της UNESCO είναι πολιτικά φορτισμένο.
 
Οι Παλαιστίνιοι έγιναν δεκτοί στην UNESCO τον Οκτώβριο του 2011, έπειτα από ψηφοφορία των κρατών-μελών που είχε προκαλέσει την οργή του Ισραήλ και των Αμερικανών. Το αίτημα προς την UNESCO για τον Ναό της Γεννήσεως είναι το πρώτο επίσημο διάβημα της Παλαιστινιακής Αρχής μετά την ένταξη. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν μια επείγουσα διαδικασία επικαλούμενοι «την επιδείνωση της κατάστασης του αρχιτεκτονικού συνόλου».  
 
Οι Ισραηλινοί έχουν άλλη γνώμη. Υπογραμμίζουν πως οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) απέρριψαν το αίτημα των Παλαιστινίων για επείγουσα συζήτηση του θέματος, λέγοντας πως ο παλαιστινιακός φάκελος είναι πλημμελώς προετοιμασμένος. Ομως η Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς μπορεί να αποφασίσει κόντρα στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων.
 
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου