ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο χάρτης του παγκόσμιου επενδυτικού πλούτου

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Ανακατατάξεις καταγράφονται στον παγκόσμιο χάρτη του επενδυτικού πλούτου - με άλλα λόγια, των περιουσιακών στοιχείων τα οποία θεωρούνται άμεσα ρευστοποιήσιμα και μπορούν να επενδυθούν στις διάφορες αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπτυσσόμενος κόσμος επιβεβαιώνει και στην έκθεση της Capgemini-RBC το γεγονός ότι ενισχύει τη θέση του διαρκώς, συγκεντρώνοντας παράλληλα ολοένα πιο ισχυρούς «παίκτες», η στάση των οποίων είναι υπολογίσιμη στα ταμπλό των χρηματιστηρίων.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του πίνακα, άλλωστε, η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που διαθέτουν τουλάχιστον ένα εκατ. δολάρια για επενδύσεις αυξήθηκε πέρυσι κατά 1,6% στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, κατά 2,7% στη Μέση Ανατολή, κατά 3% στην Αφρική και κατά 5,4% στη Λατινική Αμερική, η οποία κατέχει το απόλυτο ρεκόρ για την περίοδο 2010-'11, με πρώτο «βιολί» τη Βραζιλία. Αντιστοίχως, από τον ανεπτυγμένο κόσμο, η Ευρώπη είδε τον αριθμό των πλουσίων να αυξάνεται κατά 1,1%, ενώ η βόρειος Αμερική να συρρικνώνεται κατά το ίδιο ποσοστό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, το 2011 χαρακτηρίζεται ως η δεύτερη πιο ρευστή χρονιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

Αιτία θεωρείται «η έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη να ρίξει τη σκιά της σε ορισμένες από τις πιο ισχυρές οικονομίες».


«Η Ευρώπη θα βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος για τους επενδυτές», σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Capgemini, Ζαν Λασινιαρντί, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο, σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες θα καθορίσει τις εξελίξεις και στο επίπεδο αυτό κατά το τρέχον έτος.
Φυσικά, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί παρά να σημειώσουμε τη δυσανάλογα μεγάλη συγκέντρωση πλούτου που παρατηρείται στη Λατ. Αμερική: είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις 500.000 ανθρώπους αντιστοιχεί επενδυτέος πλούτος 7,1 τρισ. δολαρίων - ήτοι 14,2 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο στον καθένα, όταν το αντίστοιχο ποσό στις ΗΠΑ είναι 3,4 εκατομμύρια και στην Ευρώπη 3,16 εκατ. Η άλλη περιοχή στην οποία παρατηρούνται αναλόγως μεγάλες στρεβλώσεις, είναι η Αφρική...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου