ΤΟΥΡΚΙΑ: «Καμπανάκι» από S&P

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στην υποβάθμιση του outlook της Τουρκίας, από θετικό σε σταθερό, προχώρησε χθες η Standard & Poor's, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει η Fitch, τον περασμένο Νοέμβριο, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των αγορών για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας. Πάντως, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας παρέμεινε στο ΒΒ, που είναι και η δεύτερη υψηλότερη μη επενδυτική βαθμίδα - ενώ, την ίδια στιγμή, η αξιολόγηση για τη Fitch βρίσκεται ένα σκαλοπάτι υψηλότερα, στο ΒΒ+.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της S&P, η υποβάθμιση οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: «Η εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης και η επιδείνωση των όρων που αφορούν τις εμπορικές συναλλαγές -οι τιμές των εξαγωγών συγκρινόμενες με τις τιμές των εισαγωγών- έχουν, κατά τη γνώμη μας, καταστήσει πιο δύσκολη την εξισορρόπηση, ενώ παράλληλα έχουν αυξήσει τους κινδύνους για το αξιόχρεο της Τουρκίας, δεδομένου του υψηλού εξωτερικού της χρέους και της εξάρτησης του κρατικού προϋπολογισμού από τα έσοδα των έμμεσων φόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη «καμπανάκι» για την Τουρκία, η οικονομία της οποίας αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες με ρυθμούς οι οποίοι μπορούν να συγκριθούν μόνο με της Κίνας. Αυτή ακριβώς η εικόνα, όμως, αναγκάζει πολλούς αναλυτές και επενδυτές να κάνουν λόγο για τη δημιουργία μιας επικίνδυνης «φούσκας», που μεγαλώνει διαρκώς - σε ευθεία αναλογία με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο και είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τις πιέσεις που δέχεται η λίρα, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να εκτιναχθεί πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, με 10,5%.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η ανησυχία για το μέλλον της Τουρκίας εντείνεται και από τις πολιτικές εξελίξεις τις οποίες ενδέχεται να δρομολογήσει ενδεχόμενη απομάκρυνση σπό την πολιτική σκηνή του Ταγίπ Ερντογάν, η υγεία του οποίου είναι ιδιαιτέρως επιβαρημένη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου