ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Τα φώτα των πόλεων αλλάζουν την Οικολογία

Τα φώτα των πόλεων αλλάζουν την οικολογία, καθώς φαίνεται να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των εντόμων και άλλων ασπόνδυλων οργανισμών που ζουν στο έδαφος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής έρευνας.

Οι επιστήμονες παγίδεψαν περίπου 1.200 ζωύφια σε περιοχές που εκτείνονται κάτω και ανάμεσα στα φώτα των μεγάλων δρόμων του Χέλστον της Κορνουάλης. Ανακάλυψαν ότι οι ασπόνδυλοι θηρευτές που τρέφονται με άλλους οργανισμούς μαζεύονται κοντά στα φώτα, ακόμη και στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα πάντα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biology Letters, ότι ο φωτισμός της πόλης επιδρά στην οικολογία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πιστεύαμε έως τώρα.

Πολλές σχετικές έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκαν ειδικά με τις επιπτώσεις του φωτισμού στον τοπικό πληθυσμό ασπόνδυλων οργανισμών, όπως και στον περαστικό πληθυσμό των εντόμων, κυρίως αυτών που μπορούν να πετάξουν και έχουν συγκεκριμένη εμβέλεια εξερεύνησης. Οι επιπτώσεις, όμως, για τις αχανείς κοινότητες των ασπόνδυλων που ζουν στο έδαφος παρέμεναν ασαφείς.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, κ. Τόμας Ντέιβις, από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ της Βρετανίας, και οι συνάδελφοί του έστησαν 28 παγίδες στο Χέλστον, μερικές ακριβώς από κάτω από τα φώτα των δρόμων και άλλες σε σκοτεινές περιοχές ανάμεσα στα φώτα. Οι παγίδες έμειναν εκεί για τρεις ημέρες. Η ομάδα διαπίστωσε σε γενικές γραμμές ότι ο αριθμός των ζώων που παγιδεύτηκαν κοντά στα φώτα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος. Ωστόσο, οι αριθμοί για θηρευτές, όπως τα σκαθάρια, είναι αισθητά διαφορετικοί, με ένα μεγαλύτερο ποσοτό των τελευταίων να εντοπίζεται κοντά στα φώτα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Αυτή η μελέτη φαίνεται πως αποδεικνύει τώρα ότι η παροδική νυχτερινή επίδραση στη συμπεριφορά των ζώων έχει στην πραγματικότητα εξελιχθεί σε συνήθεια των εν λόγω οργανισμών, που ασκείται όχι μόνο τη νύχτα αλλά και με το φως του ήλιου» δήλωσε ο κ. Ντέιβις, μιλώντας στο BBC. «Είναι εντυπωσιακό αν σκεφτείτε πόσο καιρό χρησιμοποιούμε φωτισμό στους δρόμους και τεχνητό φωτισμό, ενώ έχουν γίνει τόσο λίγες έρευνες για την επίδραση αυτού του ηλεκτρικού φωτός στο περιβάλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Ντέιβις επισήμανε πάντως ότι η μελέτη της ερευνητικής του ομάδας ήταν μικρή και τα αποτελέσματά της θα πρέπει να θεωρηθούν ως ένα πρώτο στάδιο μιας μεγαλύτερης έρευνας. Αυτό το αρχικό βήμα, όπως είπε, αποτελεί πρόσκληση για μια μελλοντική ανάλυση, σε πολύ πιο ευρεία κλίμακα, των επιπτώσεων του νυχτερινού φωτισμού στο περιβάλλον.

«Τουλάχιστον στη Βρετανία, οι ασπόνδυλοι οργανισμοί διανύουν ένα είδος εξελικτικής κρίσης εδώ και καιρό, την ώρα που ο πληθυσμός τους είναι πολύ σημαντικός για ορισμένο αριθμό λειτουργιών του οικοσυστήματος, όπως η γονιμοποίηση και η αποδόμηση της οργανικής ύλης», εξήγησε ο κ. Ντέιβις. «Ετσι, οι επιπτώσεις του φωτισμού των δρόμων θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά σημαντικές, θα μπορούσε να είναι πρόβλημα. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη - πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου