ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Μιλώντας στο περιθώριο της του συνάντησης με τους συγγενείς των θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης του Μοχάμεντ Μερά στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η χώρα του δημιουργήθηκε ως καταφύγιο για κάθε Εβραίο που απειλείται σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται.
Στο δε χθεσινό κύριο άρθρο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιόθ Αχρονόθ», γίνεται λόγος περί «αναπόφευκτης μαζικής εξόδου» των Εβραίων από την ευρωπαϊκή ήπειρο λόγω της έξαρσης του αντισημιτισμού. Από την πλευρά της, ωστόσο, η πλειονότητα των μελών της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος μαζικής μετανάστευσης στο Ισραήλ. Ο επικεφαλής του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Θεσμών στη Γαλλία, Ρισάρ Πρασκέ, μάλιστα, επιμένει ότι οι σχέσεις μεταξύ της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας στη χώρα είναι καλές.
«Ναι, πρόκειται για μια τραγική στιγμή για την κοινότητά μας, αλλά δεν πιστεύω ότι η επίθεση θα πυροδοτήσει ένα κύμα εξόδου των Εβραίων της Γαλλίας», υποστήριξε χθες ο κ. Πρασκέ. Ο ίδιος υπενθύμισε, ακόμα, ότι τέσσερις Εβραίοι είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από είκοσι είχαν τραυματιστεί στη βομβιστική επίθεση εναντίον συναγωγής στο Παρίσι πριν από 31 χρόνια. «Το 1983, επίσης, ακόμα έξι Εβραίοι είχαν σκοτωθεί σε επίθεση σε εστιατόριο κόσερ και πάλι στη γαλλική πρωτεύουσα», συνέχισε ο κ. Πρασκέ, προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει κατά όσων υποστηρίζουν ότι τα γεγονότα της Τουλούζης θα προκαλέσουν την έξοδο των Εβραίων από τη Γαλλία.
Ο κ. Πρασκέ επεσήμανε, παράλληλα, ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχει εβραϊκές ρίζες. Οσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των Εβραίων και των μουσουλμάνων στη Γαλλία, ο κ. Πρασκέ ήταν ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ Εβραίων και μουσουλμάνων, αλλά μεταξύ μετριοπαθών και εξτρεμιστών».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Νικόλ, από το δημοτικό διαμέρισμα του Μαρέ στο Παρίσι, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να φύγει για το Ισραήλ. «Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε εδώ», υποστήριξε. «Δεν έχω πάει ποτέ μου στο Ισραήλ και είμαι Εβραία», εξήγησε η ίδια. Μαζί της συμφώνησε και ο νεαρός Γκι, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί τη Γαλλία πατρίδα του: «Υπάρχουν και εδώ εξτρεμιστές, όπως παντού άλλωστε, αλλά η Γαλλία είναι μια πανέμορφη χώρα».
Νωρίτερα, ο κ. Νετανιάχου είχε συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τη σύζυγο του Τζοναθάν Σαντλέρ και μητέρα των δύο μικρών παιδιών, Αριέ και Γκαμπριέλ, που σκοτώθηκαν από τα πυρά του Μοχάμεντ Μερά στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης, Εύα.
«Γι’ αυτούς τους δολοφόνους, όπου και αν περπατάει ένας Εβραίος, είναι κατεχόμενη γη», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Από τη δική τους οπτική γωνία, οι Εβραίοι δεν έχουν καν θέση στα εγκόσμια», συνέχισε ο κ. Νετανιάχου για να καταλήξει ότι το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε «ακριβώς για να προστατευθούν οι Εβραίοι από εκείνους που τους θέλουν νεκρούς».
Λίγες ώρες πιο πριν, το βράδυ της Τετάρτης, είχε πραγματοποιηθεί η κηδεία του Τζοναθάν Σαντλέρ και των δύο του παιδιών, παρουσία μεγάλου πλήθους στην Ιερουσαλήμ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου